Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskatta det frivilliga arbetet

Drygt tre miljoner svenskar jobbar frivilligt. De lägger ner omkring 480 miljoner timmar per år. I genomsnitt lägger man ner fyra timmar per vecka. Detta motsvarar 400 000 heltidstjänster per år.

Annons

Vi svenskar är bland de bästa i världen att arbeta ideellt. Tack vare alla som exempelvis gör insatser för en idrottsförening, en friluftsorganisation eller en kulturförening så kan samhället bjuda på ett stort utbud aktiviteter. Jag tycker att frivilligorganisationerna ska lyftas fram i ljuset och deras engagemang ska uppmärksammas.

Drygt tre miljoner svenskar jobbar frivilligt. De lägger ner omkring 480 miljoner timmar per år. I genomsnitt lägger man ner fyra timmar per vecka. Detta motsvarar 400 000 heltidstjänster per år.

Den största gruppen bland frivilligarbetare är förvärvsarbetande mellan 35 och 48 år. De har barn, jobbar heltid och bor i hus.

Det är män som är flitigast, 54 procent jämfört med 43 procent bland kvinnorna. Däremot kan också nämnas att en fjärdedel av oss svenskar aldrig engagerat sig ideellt.

Den här undersökningen som har utförts av Ersta Sköndal Högskola presenterades nyligen av professor Lars Svedberg och doktor Björn von Essen.

Frivilligarbetet är stort och varierande i hela Hälsingland. Vi är ett mycket föreningstätt landskap. Det finns exempelvis 48 hembygdsföreningar, Rädda Barnen, Röda Korset, BRIS, ett 150-tal olika idrottsföreningar, ett 30-tal teatergrupper och mängder av övriga föreningar med olika inriktningar. Ingen nämnd och ingen glömd.

Är det frivilligt arbete som ska rädda välfärden?

Frivilligarbetet har onekligen en mycket stor betydelse för samhället. Det är värdefullt att ha tillgång till sociala arenor.

De frivilligarbetande har också minst lika mycket utdelning av arbetet som de ställer upp för. Nya idéer växer fram i verksamheten. Det sociala entreprenörskapet är också betydande. Och på det privata planet ges många möjligheter att utveckla de egna talangerna.

Låt oss slå ett extra slag för frivilligarbetet. Uppskatta det och låt det uppmärksammas!

Frivilligarbetarna uträttar ett fantastsikt arbete.

Jan-Eric Berger (C)

Trönö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons