Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppror inom ambulansen i Gävleborg

Region Gävleborg har en ekonomisk situation som är mycket ansträngd och det är viktigt att man kontinuerligt ser över de kostnader man har för olika verksamheter, skriver Patrik Stenvard (M).

Annons

Det är emellertid med stor oro jag läser insändare och artiklar om förändringarna av arbetssituationen inom ambulanssjukvården i regionen.

Det aktuella sparförslaget handlar om att ambulanspersonalen inte längre ska ha betald arbetstid när man jobbar natt, utan istället ska ha jour. Det innebär att man får lägre lön, men framförallt att man måste arbeta fler timmar per vecka. Att utöka arbetstiden är oroande i sig ur ett patientsäkerhetsperspektiv, men också ur ett arbetsmiljöperspektiv för våra medarbetare.

Men det som upprör mig mest är bristen på dialog mellan medarbetare och regionens ledning. Om man har för avsikt att göra sådana drastiska förändringar så är det viktigt att man som organisation har sina medarbetare med sig. Annars blir konsekvensen att man som anställd blir frustrerad och känner att ingen lyssnar till sina åsikter. Det innebär att vi riskerar att många medarbetare säger upp sig och man tvingas ta in bemanningsföretag för att tillhandahålla den sjukvård som våra länsinvånare har rätt till. Vi har redan sett att detta nu har börjat hända.

När vi får brist inom ambulanssjukvården med hyrsjuksköterskor som lösning, kommer det i sin tur tära på ekonomin ytterligare och göra att man kommer fortsätta göra ekonomiska underskott. Detta låter den politiska ledningen ske utan att göra någonting. Vi kräver att ledningen tar tag i detta nu och bryter den negativa spiralen innan det är för sent.

Patrik Stenvard (M)

regionråd i opposition

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons