Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlingen ska ge vård på lika villkor

God vård på lika villkor är en gemensam hållning för alla partier i landstinget. Det är inget vänsterpartistiskt påfund. Genom upphandlingen tror vi att möjligheten för detta ökar.

Annons

Vänsterpartiet ondgör sig över att alla partier i landstinget utom V bestämt sig för att upphandla 80 procent av verksamheten vid Bollnäs sjukhus.

För det första är det ingen utförsäljning det är frågan om. Landstinget behåller fastighet, fasta inventarier samt återköpsklausul på övriga inventarier. Det handlar om att bedriva vård inom entreprenörskap.

Det finns inga konstigheter att arrendera ut en fastighet med fasta inventarier till någon som ska bedriva verksamhet. Vi försäkrar oss om att få tillbaka våra tillgångar i samma skick som när de arrenderas ut genom att tillgångarna besiktas både före och efter arrendetiden.

Landstingets lokaler och utrustning upplåts till annan vårdutövare för att göra ett arbete enligt villkor som landstinget förutbestämt. Om, mot förmodan, landstinget skulle bli missnöjt med arrendatorn återtas verksamheten och drivs vidare i egen regi.

En upphandling enligt LOU omges av rigorös sekretess ända fram till dagen då alla villkor ska tillkännages. Därefter ska alla tolkningar av innehållet från beställarens sida delges samtliga intresserade. Detta sköts professionellt och efter konstens alla regler av våra tjänstemän.

Skälen att söka en entreprenör till verksamheten i Bollnäs är främst två. Vi har i landstinget inte i tillräcklig grad lyckats med rekryteringen av personal och därmed få den stabilitet som Bollnäs sjukhus behöver. Vi behöver också en injektion av nya organisatoriska upplägg och vårdidéer. Det är genom mångfald och olika arbetssätt som vården kan utvecklas och det finns mycken klokskap att ta till sig av alla utförare.

Vänsterpartiets förhållande till vinster i vården är på sitt sätt neurotiskt. De säger inget om att de stora multinationella läkemedelsbolagen tjänar grova pengar på vården och patienterna. De säger inget om att de företag som tillverkar dyra maskiner och utrustningar till vården tjänar storkovan på sjuka människor. Om nu det är fult att göra vinster i vården, var finns logiken i Vänsterpartiets retorik? Sanningen är att den saknas och anpassas till stundens behov.

God vård på lika villkor är en gemensam hållning för alla partier i landstinget. Det är inget vänsterpartistiskt påfund. Genom upphandlingen tror vi att möjligheten för detta ökar.

Frågan om privata sjukförsäkringar inom den offentliga vården är inte aktuell i Bollnäsupphandlingen och inte någon annanstans inom Landstinget Gävleborg.

Vem som får uppdraget i Bollnäs vet vi först i augusti. Fram till dess är det rent hypotetisk att diskutera om och hur vinster kan uppstå. V:s skrämselpropaganda handlar enbart om att måla upp en hotbild. Inte att bidra till vårdens utveckling i södra Hälsingland.

Björn Brink (C)

landstingsråd

Hannah-Karin Linck (C)

landstingsråd

Ulf Odenmyr (C)

gruppordförande landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons