Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag för revisionen

Något underligt håller på att ske i Hudiksvalls kommunpolitik. Jag som numera bara följer kommunstyrelsens möten genom HT:s rapportering blir alltmer förundrad och bekymrad efter varje referat från styrelsen.

Annons

Nu senast så diskuterades några frågor som nog behöver kommenteras.

• Vindkraften: eller den plan som den borgerliga kartellen har att bygga ett en kvadratmil stort industriområde med 81 jättelika vindkraftverk i ett av våra vackraste naturområden, Norra Dellens berg. Det har nu kommit nya så kallade vindkarteringar och nu måste nya direktiv fram för vindkraftplaneringen i vår kommun. Frågan var inte tillräckligt beredd med tanke på dess betydelse och omfattning så Socialdemokraterna och Vänstern ville återremittera för ytterligare utredning, något som man gör om man är osäker och inte tycker att alla aspekter finns med i ett förslag.

Det tyckte alla utom kristdemokraten Kent Sjöberg som var irriterad och kallade det för förhalning. Att majoritetsföreträdare kallar ett demokratiskt instrument för förhalningstaktik är minst sagt bekymmersamt, men kanske det beror på att Kent Sjöberg åker runt i Norrbo och försöker få folk att ställa sig bakom vindkraftsetableringen. Kent Sjöberg är i allra högsta grad jävig i denna fråga då han går exploatörernas ärenden, togs det hänsyn till detta under ärendets behandling?

• HNA: Vid mötet så redovisades att Nyföretagarcentrum skickat en faktura på 200 000 till kommunen utan något som helst beslut i Näringslivsbolagets styrelse? Nej enligt Jörgen Bengtson, tidigare verksamhetschef för Nyföretagarcentrum numera centerpartistisk ordförande i bostadsbolaget, så har ordförande i HNA och kommunalråden lovat honom detta, alltså utan beslut i HNA:s styrelse. Detta är mycket allvarligt och ärendet ska nu till fullmäktige. Inte hellre här tyckte KD och Kent Sjöberg att det var något att bråka om, det var väl inget märkvärdigt att man skickade en faktura. Alltså privata företag kan skicka fakturor till kommunen bara på muntliga löften utan beslut i ansvarig styrelse om jag ska tolka Kent Sjöbergs uttalande.

• Så har vi historien om KD:s ordförande i social och fritidsnämnden som tog timeout från ordförandeuppdraget och fick nytt jobb av kommunalråden uppe på kommunledningskontoret med fullt arvode. Det finns inget officiellt uppdrag, ingen återrapportering, inga protokoll på beslut i frågan, något som bland annat jag efterfrågat i kommunfullmäktige, och vad kostade detta? Jag antar att den som ersatte ordföranden också fick arvode. Tar man timeout då avstår man också arvode.

Alltså – jag blir bekymrad, det här är inte den kommunstyrelse som jag hade förmånen att få leda under 13 år, men jag hoppas nu att revisionen tittar mycket ingående på detta för oss KF-ledamöters och för medborgarnas skull.

Vi hanterar faktiskt medborgarnas skattepengar och det ska ske på ett öppet och transparant sätt.

Sven-Åke Thoresen (S) KF-ledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons