Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Upp till bevis, kulturministern!”

/
  • Skribenterna ger minister Alice Bah Kuhnke betyget 3 efter det första året som ansvarig för kulturen.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ger i Dagens Nyheter (18/12) sig själv betyg 7 på en 10-gradig skala för sitt arbete under 2015, skriver tre KD-politiker som tycker att 3 hade räckt.

Annons

Att ha ett gott självförtroende är naturligtvis inte fel men att blåsa upp sin egen betydelse är knappast klädsamt. Tyvärr kan vi inte ge henne högre betyg än 3.

När regeringen i höstas presenterade sin budget för 2016 så utlovades rekordsatsningar på kulturen med ytterligare 359 miljoner för 2016 jämfört med 2015 års statsbudget. Detta gav intrycket att kulturen prioriterades.

100 miljoner skulle gå till sänkta avgifter i kulturskolorna. Detta applåderades självfallet av kulturskolorna runt om i landet. Men nu visar det sig att kulturministern inte riktigt kan svara på frågorna vart pengarna ska gå. Man har upptäckt att en hel del av pengarna skulle gå till rika kommuner som har höga avgifter till kulturskolan. Detta skulle gynna dessa kommuner och deras medborgare och det vill inte vänsterregeringen.

100 miljoner är alltså satta i sjön utan att man vet hur de ska användas. För att se över det hela har Regeringen tillsatt en utredning som inte är klar förrän den 30 september i år. Vore det inte bättre att först besluta vad som ska prioriteras och därefter besluta om hur mycket pengar som ska skjutas till?

En annan reform som kultur- och demokratiministern gärna lyfter fram är fri entré till vissa statliga museer. För detta avsätter regeringen 80 miljoner kronor. Här uppstår ett antal frågor: Vem ska egentligen få komma in gratis, och till vad? 19 museer, varav 16 ligger i Stockholms innerstad, ska i någon utsträckning införa fria entréer på några eller alla utställningar, oklart vilka. Varför välja en reform som enbart gynnar storstäderna? Är inte detta helsnurrigt?

Samma sak med filmpolitiken. Regeringen river upp det svenska filmavtalet, chockhöjer momsen på biobiljetter och bestämmer sig för att införa en ny statlig filmpolitik. En förändring som ministern beskriver som den största på 50 år. Men vad denna filmpolitik ska innehålla eller hur den ska utformas kan ingen från regeringssidan förklara. Däremot vet vi att många biografer på mindre orter ser sin existens hotad.

På område efter område visar regeringen att den har svårt att leverera på kultursidan. Det är många och stora ord. Mantrat är mer kultur till fler men budskapet om vad regeringen vill spretar betänkligt. Därför kan betyget för statsrådet Alice Bah Kunhke efter ett år som ansvarig för kulturpolitiken inte bli bättre än en 3:a.

Vad händer under kulturåret 2016? Jag kan mer, säger ministern i DN. Upp till bevis kulturministern!

Upp flyga orden tanken stilla står, ord utan tanke himlen aldrig når (ur Hamlet).

Roland Utbult (KD)

Ledamot i kulturutskottet

Ingemar Kalén (KD)

Regionråd

Peter Åkerström (KD)

Ledamot i Folkteaterns styrelse

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons