Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unionen ska kämpa för villkoren

Ett inriktningsbeslut har tagits i förbundet och nu kavlar vi upp ärmarna och sätter i gång på allvar med att förbättra villkoren för våra medlemmar.

Annons

Nu efter sommaren väntar nämligen en avtalsrörelse där Unionen ska kämpa för ännu bättre villkor på arbetsplatserna. Ett arbete som kräver fullt fokus.

Inför avtalsrörelsen har vi frågat medlemmarna vad de prioriterar högst. Vi har fått tydliga svar.

·Höjda reallöner och ett siffersatt utrymme för årliga löneökningar för alla.

·Flexpension på alla avtalsområden.

·Stärkta möjligheter till återhämtning och ökad tydlighet kring tillgänglighet på fritiden.

·Systematiska åtgärder för att minska löneskillnader mellan kvinnor och män.

I Gävleborg finns våra medlemmar i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar. Vi är ett brett förbund där medlemmarnas arbetssituation skiljer sig åt. Oavsett situation har vi som förbund ett ansvar att driva medlemmarnas viktigaste frågor. Nu vet vi vilka frågor det rör sig om och att just dessa frågor är viktiga är egentligen ganska enkelt att se. Lönerna fortsätter naturligt nog att vara viktiga för oss. Men vi ser också att ungdomarna i dag är högst skeptiska till sin egen pension. Anställda går in i väggen på grund av slimmade och rent anorektiska organisationer där jobb på fritiden blir praxis. Att vi dessutom år 2015 inte är jämställda är inget annat än ett stort misslyckande.

Det är ute på arbetsplatserna runt om i våra vackra landskap vi står cirka 40 timmar i veckan, om vi har tur att ha en heltidstjänst. Att det spelar roll hur vi har det på jobbet behöver vi inte fundera över. Det finns en balans som måste upprätthållas mellan jobb och fritid. Det finns rättigheter som måste skyddas och möjligheter som måste synliggöras. Vi ska ha de bästa förutsättningar att skapa fler och bättre jobb i vårt län. Med friska och välmående individer, företag och organisationer. Men allt detta kommer inte av sig självt. Det krävs ständiga förhandlingar för att skapa den arbetsmarknad vi har i dag. Och allt är verkligen inte perfekt. Snarare är det så att allt kan bli bättre. Det är precis det vi fortsätter kämpa för!

I Sverige har vi en förmån i att parterna på arbetsmarknaden kommer överens om vilka förhållanden som ska råda. Inte de politiska partierna. Detta kallas den svenska modellen. Vi ska värna om den svenska modellen och vi ska värna om kollektivavtalen, för utan dessa har vi inte längre möjlighet att påverka.

Fackets roll idag är lika viktig som någonsin. De frågor som Unionen ska jobba för är i högsta grad viktiga för oss i Gävleborg från individens, företagens och samhällets perspektiv. Vi ska må bra både på och av jobbet. Vi ska må bra i Gävleborg!

Mia Aho Wahlberg

regionchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons