Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsavtal för att bryta utanförskapet!

Att så många av Bollnäs ungdomar saknar jobb och lever av soc är ett gigantiskt misslyckande för samhället.

Annons

Det för med sig så mycket olika negativa konsekvenser. Främst för dem själva, men också för oss andra som skulle ha glädje av allt som dessa arbetslösa skulle kunna bidra med.

Vi har ett gemensamt ansvar för att det blivit så här – politiken, skolan, socialen. Och inte minst fack och arbetsgivare. Folkpartiet vill öppna dörren till arbetslivet för ungdomar. Det är inte orättvist att den som är 19 tjänar mindre än den som är 40. Den som ska anställa väljer hellre en person med erfarenhet, än ger chansen till en ny, när kostnaden är densamma.

Folkpartiet vill att Bollnäs kommun som arbetsgivare tar sitt ansvar genom att förhandla fram ungdomsavtal. Avtal som gör det möjligt att anställa personer under 25 år till 75 procent av minimilönen.

Det finns många modeller för hur ett sådant avtal kan se ut. På den privata sidan har IF Metall tecknat avtal om yrkesintroduktion. Det riktar sig till personer som under 25 år och utan arbetslivserfarenhet. I Metalls modell ska anställningen innehålla handledning och utbildning och vara högst ett år med möjlighet till förlängning. Målet är att göra det lättare för ungdomar att få jobb inom industrin och trygga personalförsörjningen när många äldre går i pension.

Också i kommunen förestår stora pensionsavgångar, och ungdomsavtal skulle vara ett sätt att trygga rekryteringen och bygga upp en baskompetens hos ungdomar som skulle kunna ta över efter de rutinerade medarbetare som går i pension de närmaste åren.

Ingen arbetsför ungdom borde behöva gå på försörjningsstöd – de behöver göra nytta och känna sig behövda, inte passiviseras!

Peter Nordebo och Eva Samskog, Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons