Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar behandlas illa av alliansen

För några veckor sedan tog några ungdomar från vår kommun studenten. Många pustar nog ut, tar ett stort andetag för att senare i sommar göra något, sommarjobba, studera, resa eller kanske ingenting.

Annons

För att det inte finns något sommarjobb, eller pengar att åka utomlands för eller ork att studera.

Som många andra ungdomar i landet kommer kanske även några av dessa studenter att leta sig till arbetsförmedlingen. För att skriva in sig, hopp om ett jobb?

I april i år 2010 var ungdomsarbetslösheten 30,1 procent, bland de högsta i EU! Den har ökat med närmare 60 000 sedan valet 2006! Vad gör regeringen åt det? Ett strängare straff för utanförskap åt de unga? Regeringens aktivitetsförbud innebär att unga måste vänta i minst tre månader innan de har rätt till en aktiv åtgärd hos arbetsförmedlingen.

Ja och... Tänker nog många vuxna som har ett jobb att gå till varje dag, vad gör det? En liten skön vila i tre månader. Det är inte skönt att vara arbetslös och det är definitivt inte härligt att vara utan pengar, arbete ger en kapital för att leva och bo, mat, kläder men även en fritids sysselsättning, som många ungdomar är vana vid, ridning, fotboll, musik, med mera. Aktivitetsförbudet ryker om S vinner valet, redan den 14 oktober i år blir det ändring.

Statsministern och de övriga i alliansen tar inte tag i ungdomarnas arbetslöshet, Fredrik Reinfeldt anser att ungdomsarbetslösheten på 30 procent är en synvilla. Hur kan man ha sådana dåliga linser? Fler ungdomar möter stängda dörrar för utbildning när den moderatledda regeringen minskat utbyggnaden av högskolan och dragit in över en miljard kronor från Komvux. Om Socialdemokraterna tar över i höst blir det ändring! 100 000 fler jobb- och utbildningsplatser, varav 20 000 utbildningsplatser riktas mot unga. Det innebär fler platser i komvux, folkhögskola, modern yrkesutbildning och i högskolan.

Sverige har i dag massarbetslöshet. Särskilt ungdomar har drabbats av regeringens misslyckande! Ungdomsarbetslösheten är bland Europas högsta. Allt fler unga tvingas leva på socialbidrag.

Vi måste se till att den här trenden vänder, du kan vara med och påverka i valet i höst, Socialdemokraterna är ett parti som vill och kan förändra till det bättre.

Katarina Bylin, företrädare för Socialdemokraterna i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons