Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga i Nordanstig behöver trygghet – låt dem stanna!

Regeringen har avsatt pengar för att ensamkommande unga ska få stanna i kommunen efter man fyllt 18. Ensamkommande behöver trygghet. Dags för Nordanstig att bekänna färg, skriver Rädda Barnen Nordanstigs lokalförening.

Annons

Regeringen och Vänsterpartiet har valt att avsätta totalt 390 miljoner kronor i år i form av ett tillfälligt kommunbidrag som syftar till att ensamkommande unga som fyllt 18 år ska få möjlighet att stanna i kommunen. Utöver detta tillförs 11 miljoner kronor att användas till att asylsökande mellan 18 och 20 år ska kunna påbörja sina studier på ett nationellt gymnasieprogram.

Vi kommer i våra dagliga möten i kontakt med barn och unga som ensamma flytt från sina hemländer och som har varit med om mycket svåra upplevelser till följd av bland annat väpnade konflikter. Många gånger har flykten inneburit att de förlorat kontakt med föräldrar och syskon. Barn som har utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och sett andra personer utsättas för våld, dödat eller dödats. Behovet av trygghet och förutsägbarhet är centralt.

Att regeringen skjuter till mer pengar till kommuner för att undvika att ensamkommande behöver byta bostadsort under asylprocessen är ett lovvärt initiativ, särskilt då många kommuner uttryckt önskemål om att ungdomarna ska ges möjlighet att bo kvar i kommunen.

Men en enkätundersökning som Rädda Barnen genomfört visar att det kan ifrågasättas om kommunernas önskemål stämmer överens med verkligheten.

Undersökningen visar att endast 24 procent av de 90 tillfrågade kommunerna beslutat att låta unga ensamkommande bo kvar i kommunen efter att de fyllt 18 år. Därtill har bara ca 18 procent av kommunerna beslutat att ungdomarna får bo kvar tills de gått ut skolan även om de fyllt 18 år. På frågan om kommunerna beslutat att låta ungdomarna bo kvar tills de har fått slutgiltigt svar på sin asylansökan även om de fyllt 18 år svarar färre än 12 procent av kommunerna ja.

De flesta barn som kommer till Sverige tror att detta ska vara platsen där de kan sluta vara rädda. En plats där de äntligen kan känna sig trygga. Istället möts de av en oviss asylprocess, långa handläggningstider och en tillfällig asyllag som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd och omöjligheten till familjeåterförening. Denna otrygghet förvärrar situationen och måendet för ett redan traumatiserat barn. För ett ensamkommande barn som saknar all form av trygghetsskapande nätverk är situationen ännu mer allvarlig.

Rädda Barnen Nordanstigs lokalförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons