Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlätta för äldre att flytta från dyrt boende

Sverige har de högsta skatterna i samband med bostadsbyte jämfört med våra grannländer. Här utgår stämpelskatter, kapitalvinstskatt och numer även uppskovsskatt. Dessutom är Sverige det enda land som har kapitalvinstbeskattning även vid långa innehav.

Annons

För den som haft sitt hus länge kan skatten bli väldigt betungande. Genom att man inte tar hänsyn till penningvärdets förändring blir vinsten på pappret ofta hög men man glömmer då bort att det man ska köpa i stället stigit lika mycket.

För att inte köpkraften ska försämras vid bostadsbyte har man kunnat få uppskov med att betala kapitalvinstskatten. Men 2008 infördes nya regler som fördyrade bostadsbytet. Man kan fortfarande få uppskov med vinster upp till 1 350 000 kronor men uppskovsbeloppet beskattas årligen med 0,5 procent, vilket motsvarar en bankränta på hela 3,3 procent.

Flyttskatterna fungerar som grus i maskineriet på bostadsmarknaden. Folk bor kvar för länge i ett boende som inte är avpassat för deras livssituation, och det totala utbudet av bostäder på marknaden minskar.

Många äldre som haft sina hus länge drar sig för att flytta. Vill de köpa en ny och bekvämare bostad får de ofta betala lika mycket för den nya som de får för den gamla. Med skatterna vid bostadsbytet upptäcker de att pengarna inte räcker, de skulle bli tvungna att ta nya lån. Följden blir stigande boendekostnader och att man väljer att bo kvar. Samtidigt finns det många unga barnfamiljer som gärna skulle vilja flytta in i dessa hus.

Så här ser det inte ut i våra grannländer. WSP har på uppdrag av Villaägarna jämfört beskattningen vid bostadsbyte i Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Kapitalvinstskatt vid långa innehav förekommer inte i dessa länder. I Norge och Finland betalar man ingen kapitalvinstskatt om man bott i huset mer än två år. I Danmark är gränsen tre år och i Tyskland tio år.

Stämpelskatter, som också benämns överlåtelseskatter, vid köp finns däremot i alla de jämförda länderna. Den är högst i Tyskland och lägst i Danmark. I Finland undantar man överlåtelseskatten för förstagångsköpare mellan 18 och 40 år. Detta för att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden.

Att minska skattekostnaderna vid bostadsbyte skulle underlätta för landets befolkning att välja det boende som är mest lämpligt i olika skeden av livet. Det skulle också vara bra för den ekonomiska utvecklingen i tillväxtregioner som i dag har bostadsbrist.

Håkan Lindén

regionchef

Villaägarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons