Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivlar på rättssamhället

Man ska aldrig sluta att förvånas, att Sverige är ett rättssamhälle det anser väl de flesta.

Annons

Men ibland hör man talas om händelser som gör att man börjar tvivla. Den 23 april kom tvivlet åter när man i radions nyhetssändning hörde att domaren i Pirate-Bay rättegången anses jävig. Denne domare, rådman Tomas Rådström, är medlem i föreningar som ägnar sig åt upphovsrättsfrågor som SFU, SFIR, STIM som naturligtvis också har medlemmar från skiv- och musikbranschen. Men han anser sig naturligtvis inte vara jävig.

Likaså skivindustrins advokat Peter Danowski som i intervjun inte heller anser att något jäv förekommer. Det skulle vara intressant att höra vad han tycker om rätten bestod av medlemmar från exempelvis Piratpartiet.

Att en person som Tomas Rådström inte ser vidden av att tjänstgöra som domare, eller att över huvud taget delta i denna rättegång, med den enorma uppmärksamhet och betydelse den har, är häpnadsväckande. Han rådde för övrigt en annan ledamot att avstå från att delta, vilket den personen också gjorde.

Som kuriosa kan nämnas att i de politiska nämnder jag har fått förmånen att verka, så har det snarare varit så att alla ledamöter har varit ytterst försiktiga när det varit fråga om eventuellt jäv.

Att domarna blev som de blev, hårda och lika för alla, är också något som gör att tvivlet om rättssamhället gror. Det får en närmast att tänka på ett beställningsjobb från några mäktiga intressenter, som om man utmanar kommer att stå en dyrt, väldigt dyrt.

Men som alltid, intresset ljuger aldrig.

Rolf Orre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons