Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvinga fram fred?

Visst kan man rent teoretiskt skilja på fredsbevarande och fredsframtvingande insatser, som László Gönczi gör. Men när det inte finns någon fred att bevara, som i Afghanistan?

Annons

László Gönczi är en klok person. Problemet är ur min synvinkel, att han lever i en idealiserad drömvärld. Ack om vi vore där!

Visst kan man rent teoretiskt skilja på fredsbevarande och fredsframtvingande insatser, som László Gönczi gör (19/1). Men när det inte finns någon fred att bevara, som i Afghanistan? Ska vi skicka matpaket dit, medan folk slår ihjäl varandra? Eller skicka fältlasarett (som är en del av det militära etablissemanget för övrigt!) för att läkare och sjuksköterskor ska sy ihop offren allteftersom nya sprängs i luften? Kanske är det trots allt mer humant att arbeta med fredsframtvingande insatser än att sitta hemma i soffan och drömma om den värld som ännu inte finns!

László Gönczi menar att vi samarbetar med kärnvapenmakter. I EU finns det två, Frankrike och Storbritannien, i Nato ytterligare en, USA. Jag tror verkligen inte, att något av dessa länder skulle komma på tanken att använda sådana vapen vare sig i fredsbevarande eller fredsframtvingande åtgärder, inte ens i ett riktigt krig! Att man inte avskaffat sina kärnvapen är enbart för att avskräcka något av världens övriga fem kärnvapenländer, bland annat Nordkorea, att gå till angrepp med sådana vapen.

Lennart Gunhamre

pragmatisk pacifist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons