Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två som förlorat sina rötter

För ett antal årtionden sedan var nuvarande Swedbank en folkrörelsebank med ett kontor i de flesta socknar på landsbygden. Men eftersom åren gick försvann det ena efter det andra.

Annons

För ett antal årtionden sedan var nuvarande Swedbank en folkrörelsebank med ett kontor i de flesta socknar på landsbygden. Men eftersom åren gick försvann det ena efter det andra. Det var olönsamt sades det, de skulle centraliseras, bli större och effektivare. Landsbygdsbefolkningen behövde man inte ta någon hänsyn till. Swedbank skulle växa och bli lika stor som de andra tre storbankerna samt även globaliseras. Så nu gör det väl inget att man gör kreditförluster med miljarder kronor i tvåsiffriga tal i andra länder, nu när man blivit en riktig storbank.

Även om man nu lyckas klara krisen så bör det vara skamligt och genant för Swedbanks före detta vd-ar och styrelse. Om det nu är någon som skäms i dessa dagar med de skyhöga chefslöner, bonusar och pensioner som finns.

Sedan kan man väl dra paralleller med Centerpartiet, också det folkrörelseförankrat med sitt ursprung på landsbygden. Man har som Swedbank mer och mer förlorat sitt ursprung och glömt partiets rötter. För Centerpartiet rör det sig också om tvåsiffrigt tal men i procent av väljarkåren. För enligt ordförande Maud Olofsson ska partiet uppnå cirka 10–15 procent vid nästa val. Men då får man nog gå tillbaka till sina rötter och värna om de minsta och svagaste, som låginkomsttagare, pensionärer sänkt skatt för dessa, sjuk, arbetslösa, småföretagare, små och medelstora jordbruk.

Vågar man inte det, lär man nog stå och stampa på sina 5–6 procent som olika mätningar visar i dag. Som jag ser det så har nog inte Centern haft någon riktig ledare sedan Torbjörn Fälldin var partiordförande.

Bernt Nordlund

Gnarp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons