Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två högstadieskolor är en styrka för Ovanåker

Majoritetens förslag i skolfrågan i Ovanåker är att lägga ner en högstadieskola. Detta för att bevara de byskolor som finns.

Annons

Byskolorna har enligt uppgift väldigt få elever. En uppgift som vi tagit del av är att Viksjöfors och Runemo tillsammans har under 100 elever och då räknas även förskoleklasserna in.

Ovanåkers kommun är en liten kommun. Den styrande majoriteten uttrycker med tydlighet att deras mål är att bevara byskolorna. Majoriteten har som hypotes att byskolorna ska ha en positiv effekt och få folk att vilja bosätta sig i Ovanåkers kommun.

Vi tror inte att denna hypotes har förankring i verkligheten.

Det som avgör valet av bostadsort är främst möjligheten till ett arbete samt bra fritid.

Byskolorna är små med ett litet elevunderlag. Det är klasser som består av elever från två olika årskullar i tre av skolorna.

Vi anser att det inte är pedagogiskt rätt att ha så små grupper och vi har mycket svårt att tro att en sådan klasskonstellation kan få någon att välja Ovanåkers Kommun.

Vi känner stor oro att en sammanslagning av högstadieskolorna kan påverka de elever som riskerar att falla utanför ännu mer än vad som redan sker. Att vara i riskzonen för att börja skolka och utvecklas ogynnsamt är ett problem i stort, måste man då även passa en buss och åka till en ort man inte känner sig trygg i ökar risken markant.

En styrka i kommunen är att vi har två centralorter med två levande centrum. Det om något kan påverka människor att välja kommunen. Ett levande centrum med tillhörande högstadieskola på båda orterna. Edsbyn har ett mycket bra bibliotek, det finns en multiarena i anslutning till skolan. Alfta har ett bra bibliotek och en fin simhall i anslutning till skolan.

Börjar man lägga ner och beskära tätorterna så gör man ett stort misstag. Dör tätorten ut kommer troligtvis inte byarna runtomkring att blomstra och locka hit nya människor. Utan centralorter som har dynamik och liv kommer inte heller byarna runt omkring att kunna existera.

En annan fråga är hur eleverna ska få undervisning om man lägger ner en skola och rustar den andra, det tar tid att bygga om. Då står vi med många hundra elever som riskerar att få sin undervisning i baracker.

Vår förhoppning är att majoriteten tänker om och att vi får behålla våra två högstadieskolor och att någon eller några av byskolorna läggs ner. Det är inte rimligt att driva verksamhet utan elever på bekostnad av verksamhet med elever.

Ärendet behöver utredas vidare, dels utifrån ekonomiska aspekter, det kostar mycket pengar att samordna och centralisera en högstadieskola. Det krävs även en utredning om vad som är en acceptabel storlek på en skolklass.

Marie Karsbo

Jens Olsson

Christian Olars

Tomas Olsson

Johannes Malmberg

Jörgen Persson

Magnus Ståhl

Lina Olén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons