Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turism för hela länet

Jag var på samlingen i Gasklockorna om Turismens framtid Gävleborgs län och reflekterar följande: Jag är vice ordförande i styrelsen m/s MOA, har tidigare varit i styrelsen för Söderhamns Turism.

Annons

Förutsättningarna för turism är olika i Gästrikland och Hälsingland. Örebro län har delats upp i fyra delar och vunnit på detta. Ett förslag är att Gävle eller Sandviken blir huvudort för ”järnriket”, att man satsar på vildmark med Järvzoo som centrum, älvdal i Bollnäs där Ljusnan Voxnan möts. ”Kust och skärgård” i Söderhamn.

Järnriket: De gamla bruksorterna där Mackmyra, Kungsberget, Högbo liksom Göranssons Arena är bra komplement. Gävle med olika arrangemang och Furuvik lockar Svenska familjer. Ockelbo och på väg dit Jädraåsjärnvägen, Wij trädgårdar och älgparken, rojalister är nog intresserade av nya prinsens hemort.

Vildmark: Järvzoo med fina häng och närhet till vildmarken som finns såväl väster som öster om älvdalen.  Dellen ett vackert insjöområde med möjligheter till fiske, bärplockning och vildmarkssafaris. Jag utredde en gång Hälsingland/Härjedalen för etablering av fritidsbebyggelse och vi fann att området är Europas närmaste vildmark. Holländarna såg området som fantastiskt med vilt växande träd och unik möjlighet till vistelse i naturen med alla sjöar och vattendrag (allemansrätten)

Linriket: Ljusnan/Voxnans vattenområde bjuder på kanoting, vandring och fiske. Det finns i länet fiskeplatser som utmärker sig. Lax och öringfiske i Ljusne (ett av Sveriges bästa). Linriket i Växbo med såväl spinneri som gamla vattenskäktar, en underbar krog vid kvarnen. Fisket i Ljusne skulle vara fantastiskt om man med en laxtrappa kunde få upp stigande fisk i området mellan kraftverken. Ett eldorado. Visst spill av elproduktion men med tanke på kraftproducenternas vinster kan det accepteras. Laxtrappan skulle bara vara öppen under den tid när laxen stiger.

Kust och skärgård: Söderhamn i framkant med sin skärgårdssatsning och med möjligheter till skärgårdskryssning. Utbyggt med stugor och vandrarhem i skärgårdsmiljö och   Stenö havsbad. Det finns fem havsnära krogar i närområdet, Borka, Långvind, Skärså, Stenö Värdshus och Axmar Brygga.

Hoppas detta skapar debatt och påverkar turistorganisationen och fördelningen av statliga och EU-pengar.

Rolf Levin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons