Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnlar genom tätorter ingen ny lösning

Sven Nordström oroar sig (
12/4
) för en tunnellösning för Ostkustbanan genom Hudiksvall. Men tunnlar är inget gammalmodigt sätt att lösa spårdragningen genom tätorter, tvärtom, skriver Sigurd Melin.

Annons

Exempelvis byggs just nu en tunnel under Varberg för att lösa ett motsvarande problem för Västkustbanan. Man bygger också ett nytt järnvägsspår mitt under centrala Stockholm och projekterar en tunnellösning för Göteborg. Detta för att slippa en "säckstation" där tågen måste vända, samma som man nyligen gjort genom att bygga en tunnel under Malmö.

På senare tid har vi också byggt flera järnvägstunnlar i vårt närområde, mellan Hudiksvall och Iggesund, vid Enånger, mellan Söderhamn och Ljusne, samt i Norrala. Min föreslagna tunnel under Hudiksvall skulle för övrigt bli kortare än Norralatunneln.

En bergtunnel under Hudiksvall skulle bli säkrare än en lösning med spåret i ytläge. I en tunnel är temperaturen jämnare över året, och man slipper de risker som tjäle och snö kan skapa. Det finns inte heller några risker för bebyggelsen ovanför. Fråga Trafikverket!

Mitt förslag innebär inte heller några kapacitetsproblem, att Hudiksvall skulle bli en flaskhals för tågtrafiken på Ostkustbanan. Mitt huvudspår har dubbla spår hela vägen, och om man tycker att det behövs kan även stationsspåret göras dubbelspårigt.

Därför, låt proffsen utreda mitt förslag och räkna på kostnaden för det. Låt dem också räkna på alternativen, och då inte bara på själva anläggningskostnaden. En sån här infrastrukturinvestering ska grunda sig på en samhällsekonomisk kalkyl, där även framtida kostnader för buller, barriäreffekter, olycksrisker och annat ska räknas med. Först med en sådan kalkyl har vi ett underlag som duger för att ta ställning till vilket spårdragningsalternativ som är bäst för Hudiksvall!

Sigurd Melin, Näsviken

också ingenjör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons