Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstlöshet i repris

Förhållandena runt Brotorget är nu egendomligare än någonsin. Kommunen, (C+S+M) som egentligen skulle äga torget, har med näbbar och klor, det vill säga intriger och manipulationer lyckats avstyra detta, för att i stället släppa in de lagom oseriösa polarna Jonzon och Perzon. En fantastisk manöver.

Annons

Dessa har nu skrivit avtal med kommunen, som lustigt nog hotar att stämma dem, och ge dem 4,2 miljoner om de inte bygger ett ”affärshus” på torget inom två år. Snårigt.

Men vad är ett avtal värt över huvud taget? Kommunen (C+S+M) lär inte bevaka sina rättigheter den här gången heller. Tre dagar efter påskriften har Jonsson och Persson redan brutit mot det. Kommunens advokat säger enligt Ljusnan: Sånt händer hela tiden(!).

Så då blir det väl inga blomlådor…

Man kan tänka sig ett scenario. Det gjuts en platta… det går knackigt med hyreskontrakten … man får dispenser… det blir ingenting… på fem år har vi fått en betongplatta, omöjlig att riva… någon föreslår ett parkeringshus… kommunen stödköper P-platserna och senare hela huset.

Nu går hela Brotorgseländet i tröstlös repris, medborgarna får snällt vänta och se om det blir något. Under tiden ska de precis som tidigare matas med käcka försäkringar om att projektet rullar vidare enligt planerna. Inte många vill ens ha detta hus, men de är just av den anledningen inte tillfrågade.

Ett affärshus, får man förmoda, är ungefär ett hus med affärer i. Det kan vara vilka affärer som helst och se ut lite hur som helst, bara det är fyrkantigt. Sådana hus finns ganska många i Bollnäs redan, men enbart placeringen av detta speciella hus är mycket olämplig.

Den som är nyfiken och i förväg vill föreställa sig den arkitektoniska utformningen av det blivande huset kan åka ut till Häggesta och titta lite på Tuppzkvarteret med dess nästan hisnande sammanfogning av disparata element, dekorerad med skyltar i olika, inte särskilt lockande färger. Mitt på asfalten.

En framtida knäckfråga blir att avgöra vad som kan vara ”likvärdigt med HM”. I mars nästa år måste nämligen ”ägarna” enligt avtalet visa upp ett kontrakt med HM eller likvärdig kedja.

Hela denna affär har ju, om ni inte har förstått det, från första början handlat om att få HM till Bollnäs. Detta är Evys och Olles våta dröm. Det är för den skull de har offrat torget. HM ska lösa alla problem, HM är mervärdet i livet, själva guldkanten, HM med sina klädtrasor från Asien ska ge oss hoppet åter och hjälpa oss alla att överleva.

Det kommer att bli svårt att hitta något likvärdigt. Dollarstore?

Som en dyster fond till allt detta finns den idiotiska tron att ingenting annat än köpenskap egentligen betyder något för ett samhälles utveckling. Denna tro har förstört de flesta samhällen i världen.

Ett riktigt torg representerar något annat.

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons