Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstare och tjänare

Svenska kyrkan har haft och bör även i framtiden vara beredd att gå in i en roll som en sammanhållande och gemenskapsbyggande kraft såväl vid festligheter som vid kriser och katastrofer.

Annons

Kyrkans roll är att vara tröstare och tjänare. Svenska kyrkan har haft och bör även i framtiden vara beredd att gå in i en roll som en sammanhållande och gemenskapsbyggande kraft såväl vid festligheter som vid kriser och katastrofer.

En sådan roll handlar om att lyssna, inspirera, stärka och uppmuntra. Kyrkans företrädare och förtroendevalda ska ha fokus på tjänandet, inte på utövandet av makt. Tjänandet sker i mötet med församlingsmedlemmarna genom diakoni, bikt, undervisning, själavård och uppmuntran av det som är friskt och gott.

I ett fritt, tolerant och öppet samhälle måste makthavarna slå vakt om och värna maktens gränser. Ingen ska kunna tvinga dig att tro på eller att inte tro på Gud. Ingen ska kunna tvinga dig att älska även, om vi alla är beroende av kärlek. De högsta värdena i livet utvecklas bara i full frihet. Kyrkan har en viktig uppgift att påminna människor om vikten av att ta vara på den frihet vi har genom att välja – aktivt, exempelvis genom att delta i kyrkovalet.

Anders Bergsten

kandidat till kyrkomötet och stiftsfullmäktige

(Kristdemokrater i Svenska Kyrkan, KR)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons