Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror inte på förbud

Jag tror inte på att "förbjuda" eller utesluta socker. Socker finns naturligt i till exempel frukt. Tidigare i historien fick nog människan socker från en hel del frukt – att kroppen liksom kan ha vant sig vid det.

Annons

Jag hörde om någon i Bollnäs som ville förbjuda smågodis och/eller sötsaker på en skola. Anledningen var som jag förstod att ungdomarna skulle bli fetare av sötsakerna. Jag själv äter en hel del godis och har inte problem med överviktskilon. Detta trots att jag inte sportar/’tränar. Motionen jag brukar få utgörs av promenader och någon enstaka kortare joggingtur om jag skulle vara sen.

Nej, jag skulle inte hävda att det är enbart sockret som ger övervikt. Däremot kan väl socker vara dåligt om man inte sköter munhygienen?

Jag tror snarare att det är kombination av alla de olika fetter folk får i sig i dag, överflödet av näringsämnen, och lite fysisk aktivitet, som gör att ohälsa på grund av fetma är utbrett.

Jag tror inte på att "förbjuda" eller utesluta socker. Socker finns naturligt i till exempel frukt. Tidigare i historien fick nog människan socker från en hel del frukt – att kroppen liksom kan ha vant sig vid det, menar jag. Och äter man inte så mycket frukt nu för tiden, så söker man kanske sötman i godis och liknande. Och kanske är det inte så konstigt, gentemot att äta någon genmodifierad frukt som dessutom är besprutad.

Apropå olika fetter: omega 3, EPA och DHA i fiskolja, kommer tydligen från de alger som fiskarna äter. Olika typer av omega 3-tillskott finns att köpa.

Oskar Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons