Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Troll har dykt upp i ambulansdebatten

/
  • Med uppskruvat tonläge och högtravande formuleringar antyder man osakligheter i debatten, utan konkretiseringar eller exempel, skriver artikelförfattaren i ett inlägg i jourdebatten.

Efter månader av saklig argumentation och målande, men ack så korrekta, verklighetsbeskrivningar tycks troll ha dykt upp i ambulansdebatten, skriver Rasmus Bjerén, specialistsjuksköterska Ambulanssjukvård.

Annons

Till höger och vänster tittar nu figurer fram som använder längre eller kortare vårderfarenhet, ibland som chefer, som garant för att med pondus kunna sätta ambulanspersonalen på plats. Med uppskruvat tonläge och högtravande formuleringar antyder man osakligheter i debatten, utan konkretiseringar eller exempel.

Signaturen GF ( HelaHälsingland 24/3 ) svävar ut om helikoptrar innan han berättar att "många fler yrkeskategorier" inom vård och omsorg som har "liknande jourersättning". Gösta Stenegren ( HelaHälsingland, 23/3 ) har den goda smaken att framträda med namn. Det hjälper honom dock inte att träffa målet då han vilt fäktar om "lögner", "uppskruvade angrepp" och hänvisar till narkos-, operations- och akutsjuksköterskor.

Akutpersonalen har aktiv arbetstid hela nätterna. Allt annat vore naturligtvis befängt, då de knappast har en lugn stund någon natt. Narkospersonalen i Hudiksvall har jour fyra timmar per natt fredag till söndag – inte alls under veckorna. I Gävle har samma personalgrupp nyligen blivit helt befriade från jour. Så, när Stenegren nu undrar varför narkospersonalen tiger, kanske jag kan erbjuda ett svar: De tiger inte alls! Många kollegor från narkosen har uttalat sitt stöd till den kamp vi inom ambulanssjukvården nu bedriver. De har nämligen professionalism och förnuft nog att se till fakta i stället för avundsjuka; villkors- och kvalitetsförsämringar inom närliggande verksamheter leder knappast till förbättringar i den egna.

Kanske får man i stället be GF och Stenegren om en listning av de sjuksköterskebemannade verksamheter i regionen där jour förekommer, för faktaorienteringens skull? Ett fullständigt klarläggande av detta vore upplysande, för mig liksom säkert många andra. Oavsett vilka dessa (eventuellt) är så hoppas jag att ambulansens kamp hjälper dessa grupper att förbättra sina villkor, i stället för att ambulanssjukvårdens villkor ska försämras till nackdel för såväl personalen som patienternas vård.

Fram tills GF och Stenegren presenterar denna lista föreslår jag att den faktaintresserade medborgaren avkräver regionen en riskanalys kring patientsäkerhet i förhållande till jourförslaget. Få saker kan väl vara mer faktafientliga än när ambulansledningen, trots personalens oro, bedyrar att patientsäkerheten inte är hotad – helt utan att saken analyserats och helt i strid med aktuell forskning som lagts på deras bord av verksamhetens egna specialistsjuksköterskor?

Rasmus Bjerén

specialistsjuksköterska Ambulanssjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons