Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Troende – fler eller färre?

Varken den som tror på vetenskapen eller Gud har alla fakta, skriver Jerker Sjölander.

Annons

I ett debattinlägg den 26 juli i år så konstaterades att De troende blir allt färre. Men i artikeln framgår det ändå att endast två procent inte tror på evolutionen. Och i bildtexten hävdas: Skribenten (Bo Gullefors) konstaterar att hela 98 procent av svenskarna tror på evolutionen.

Detta är mycket intressant! I rubriken uppmanas vi: Tro på vetenskapen! Om nu hela 98 procent av svenskarna faktiskt är troende , så borde man kunna vara tämligen tillfreds. Men det finns tydligen något som irriterar författaren och han sneglar på det faktum att enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning, så fanns det år 2015 hela 21 procent av svenskarna som fortfarande tror på Gud. Tro på vetenskap och tro på Gud går således hand i hand för dessa. Kan det vara detta som irriterar BG?

Som troende måste man vara tillräckligt ödmjuk för att erkänna sina mänskliga begränsningar. Varken den som tror på vetenskapen eller Gud har alla fakta. Vår kunskap är fortfarande begränsad och förändras ständigt av nya upptäckter, som i många fall förändrar tidigare teorier och påståenden. Ingen nu levande vetenskapsman har alla svaren på sina frågor om hur livet kommit till och blivit vad det är idag. De frågor som ännu återstår att lösa är fler och mer komplicerade än de svar man hitintills funnit. Det kanske inte är så märkligt att vi till 98 procent fortfarande är troende svenskar.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons