Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trodde Försäkringskassan skulle hjälpa

Är det inte Försäkringskassans uppgift att hjälpa dem som är sjukskrivna att få hjälp så att de kan komma tillbaka till sina jobb friska? undrar insändaren som får Svar direkt.

Annons

Angående Försäkringskassan: Jag undrar om jag har fattat alldeles fel. I stället ifrågasätts sakliga och riktigt skrivna läkarintyg. Jag undrar vad läkarna tycker om att deras läkarintyg misstros av Försäkringskassan. De sjukskrivna blir ju inte heller friskare av det, säger det sunda förnuftet.

Tack och lov är jag pensionär och slipper försvara mig och läkarintyget om jag skulle bli sjuk.

Anhörig

Svar direkt

Hej Anhörig och tack för dina funderingar! Försäkringskassan finns där när livet tar en ny vändning. Det är Försäkringskassan (inte läkaren) som bedömer om den försäkrade har rätt till ersättning. Läkarintyget är en rekommendation och det är handläggaren som gör den samlade bedömningen utifrån läkarintyget, vilka arbetsuppgifter den enskilde har och vilken bedömningsgrund som gäller. Läkarintyget ger inte automatiskt rätt till ersättning.

Vi ska även uppmärksamma behov av rehabilitering och samordna insatserna i samarbete med individen, läkaren, arbetsgivaren eller Arbetsförmedlingen och andra som är berörda.

Avslutningsvis vill jag poängtera att Försäkringskassan i de allra flesta fall, följer läkarintyget.

Hoppas det var svar på dina funderingar.

Cecilia Udin

Nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons