Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre önskningar på Reumatikerförbundets lista

/

Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet, och Pia Lennberg, distriktsordförande Reumatikerdistriktet Gävleborg, presenterar en önskelista inför 2016.

Annons

Reumatikerförbundet har aktivt följt de förslag som presenterats inom sjukvården och i socialförsäkringssystemen, och som är viktiga för oss. Båda är viktiga för personer med reumatiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen. När vi blickar tillbaka slås vi av att bra politiska avsikter sällan leder till förslag som vi anser lever upp till förväntningarna. Ett exempel är diskussionen om socialförsäkringssystemen. Precis som många andra välkomnar vi att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen avskaffas. Många har blivit utförsäkrade utan att för den delen blivit ett dugg friskare.

Det är oacceptabelt att människor kastats ut i kylan. Samtidigt räcker det inte att ta bort tidsgränsen. Man måste se över hela socialförsäkringssystemet och göra det flexibelt för de med begränsad arbetsförmåga. Även de som orkar jobba en dag i veckan måste kunna göra det. Mindre bra är dock de sparbeting som landstingen genomfört på ett sådant sätt att det drabbat patienter i behov av rehabilitering och bassängträning. Vi får signaler från våra medlemmar runt om i landet att patienter har tillgång till träning i färre bassänger jämfört med föregående år, vilket oroar oss. Vi vet sedan tidigare att rörelseorganens sjukdomar är en av de vanligaste orsakerna till ohälsa och hög sjukfrånvaro. Samhällskostnaderna för rörelseorganens sjukdomar var 102,3 miljarder kronor enligt senast mätbara siffror från 2012. När möjligheterna till rehabilitering försämras, försämras också förutsättningarna för fler att återgå i arbete.

Under 2015 har vi välkomnat en patientlag som stärker patientens ställning. Med den nya Patientlagen blir vårdens skyldig att informera patienten mer omfattande och tydligare än tidigare. Du har numera rätt att välja öppen specialistvård i andra landsting. Ändå blir vi fundersamma när vi ser att vårdvalet kringskärs i landstingen. Därför vill vi att man ser till att Patientlagens intentioner om fritt vårdval förverkligas så att det är patienten som också bestämmer vilken utförare den vill uppsöka för vård.

Reumatikerförbundets vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. För att uppnå detta lovar vi att ge anslag till forskning om de reumatiska sjukdomarna, samt artros och fibromyalgi. Fler än två miljoner personer i Sverige har en eller flera sjukdomar i rörelseorganen. Nu är det upp till bevis för regeringen. I sann juletidsanda hoppas vi att våra tomtenissar statsminister Stefan Löfven och sjukvårdsminister Gabriel Wikström på Rosenbad, tillsammans med politikerna i landstingen, gör så att fler med reumatiska sjukdomar får ett fröjdefullt liv att se fram emot nästa år.

På vår önskelista finns: 1) Reformera socialförsäkringssystemet. 2) Satsa på rehabilitering och öka tillgången till bassängträning. 3) Se till att Patientlagens intentioner om fritt vårdval förverkligas. Reumatikerförbundet ser med förväntan på vad 2016 har att erbjuda.

Anne Carlsson

ordförande Reumatikerförbundet

Pia Lennberg

distriktsordförande Reumatikerdistriktet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons