Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trams om pensioner

Svar till Ove Johansson (16/4).

Du påstår att pensionärerna fått stora försämringar sedan 2006. Hur tänker du då? Skatten sänktes för pensionärer den 1 januari 2009. Den sänktes för pensionärer den 1 januari 2010 och nu är det klart att den kommer att sänkas även den första januari 2011.

Annons

Totalt har pensionärerna fått skattesänkningar för 10,5 miljarder. Under perioden 1995 till 2006 sänktes skatten för pensionärer med 0 kronor. Hur kan du få det till att bil en försämring sedan 2006?

Till skattesänkningarna kommer att bostadstillägget för pensionärer (BTP) har höjts. Inkomstpensionerna ökade kraftigt under 2007 till 2009 men har minskat 2010. Det har ingenting med regeringens beslut att göra, vare sig ökning eller minskning. Pensionssystemet är fristående och har stöd hos 90 procent av riksdagens ledamöter.

De pensionärer jag träffar är inte bara intresserade av den egna plånboken utan också av hur äldreomsorgen fungerar. Regeringen har under perioden betalat ut stimulansbidrag till kommunerna på mer än fem miljarder för utveckling av äldreomsorgen. Tycker du att det största stimulansbidraget som någonsin betalats ut till kommunerna är en försämring? 700 miljoner per år för äldreboenden vilket lett till att den minskning av antalet platser på särskilda boenden under socialdemokraternas tid vid makten nu har avstannat. Inte är väl det en försämring, Ove?

Lagen om valfrihet vilket ger kommuner möjlighet att överföra makten över hemtjänst och äldreboenden till de äldre har införts. Många kommuner ger med lagens stöd makten till de äldre men tyvärr inte alla. Kanske du med försämring menar att vissa kommuner vägrar ge makten till de äldre. Äldre är beroende av att kommunerna har resurser. Den djupa lågkonjunkturen har lett till att kommunerna förlorat skatteintäkter och fått ökade kostnader för socialbidrag. Regeringen har kompenserat kommunerna med 17 miljarder vilket lett till att man inte behövt rusta ner. När kommunerna satt i motsvarande knipa 2002 fick de 5,5 miljarder av S-regeringen.

Jag tycker att PRO:s ordförande har rätt när han säger att det är bra att regeringen uppmärksammar pensionärernas situation men att det behövs mer. Däremot tycker jag att det du påstår, nämligen att det skulle ha skett en allvarlig försämring sedan 2006 inte är något annat än trams.

Anders W Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons