Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tråkigt och fräckt mot person och parti

Till en av de vanligaste härskarteknikerna hör osynliggörandet. Det är synnerligen tråkigt varhelst och närhelst en dylik metod används – för att tala i milda ordalag.

Annons

Det blir inte bättre av att den ledande lokaltidningen använder sig av den metoden i sin rubriksättning och det är inte mindre förödande ur jämställdhetssynpunkt när en kvinna använder den metoden mot en annan av fullmäktiges kvinnliga ledamöter.

Så ropar LjP:s rubrik ut: ”Bara män i grupp om visionsarbete”, trots att tidningen i en faktaruta upplyser om att hela arbetet ska ledas av kommunfullmäktiges ordförande Ulla-Britt Gidemalm.

En partirepresentant visar sin respekt för fullmäktiges ordförande genom att tydligt tala om – enligt LjP – ”Jag sätter mig inte där som enda kvinna…”

De här två exemplen på att negligera en person, som dessutom innehar det uppdrag som nog många av oss räknar som det allra viktigaste i den kommunalpolitiska världen, är ingenting annat än en ren fräckhet mot personen såväl som ämbetet ifråga.

Vi menar nog att det vore passande med ett klargörande- och förhoppningsvis en officiell ursäkt framförd till den kvinna och ledamot som drabbats av detta osynliggörande.

Att det dessutom är synnerligen arrogant mot vårt parti, som i detta ärende uppenbarligen klarade jämställdhetsmålet, tar vi inte så hårt på. Dels hade vi andra förutsättningar än i stort sett alla andra partier, dels är vi vana vid att bli utsatta för både den ena och andra tekniken och det får vi stå ut med.

Örjan Fridner (S)

ordförande i Ljusdals arbetarekommun

LjP svarar: LjP skriver om hur nio partier resonerar när de nominerar deltagare till en visionsgrupp. Nio partier som nominerar varsin man. Oavsett partiernas nomineringar var det ju på förhand givet att beredningen skulle ledas av fullmäktiges presidium, där Ulla-Britt Gidemalm (S) är ordförande.

Torbjörn Haglund

nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons