Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikfarlig kommunal reklam

Stig Nolén tycker att placeringen av kommuninformation om Hudiksvall är trafikfarlig. Martin Coborn, Länsstyrelsen Gävleborg, ger Svar direkt.

Annons

Hudiksvalls kommun vill hälsa bilister välkommen till stan, något som är behövligt och angeläget. Eftersom trafiksäkra vägar är högt prioriterat så borde rimligen antingen Länsstyrelsen eller Trafikverket ha godkänt kommunens placering, utformning och sättet som budskapet presenteras på, ett godkännande som tyvärr måste betraktas som ett olycksfall i arbetet.

Vad är då problemet? Reklam riktad till bilister kräver en stor eftertanke för att få avsedd verkan. Den digitala skärmen som är placerad en mil söderut efter E4 är oläslig för bilister. Placeringen är felaktig, den ska vara placerad i ett naturligt blickfång och inte som nu kräva att titta i sidled, skärmen är alldeles för liten för den typ av information som visats hittills, kvällstid är ljussättningen felaktig. Det finns flera platser lite längre söderut som är betydligt bättre lämpade, skärmen borde vara fyra gånger så stor för att bilister som passerar platsen i 110 km/h ska hinna fånga budskapet.

Det aktuella utförandet är en trafikfara och bör omgående släckas ned även om det innebär att våra skattepengar har slösats bort. Det finns fundament efter R84 som gissningsvis ska färdigställas inom kort, gör rätt från början med de nya reklamskärmarna.

Stig Nolén

Svar direkt

Det är självfallet viktigt att informationen längs våra vägar inte orsakar problem. De flesta reklamskyltar kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Vi bedömer då inte bara trafiksäkerheten, utan också hur skylten påverkar landskapsbilden (i vissa miljöer passar det inte med reklamskyltar).

Precis som det står i insändaren så tittar vi på Länsstyrelsen på många faktorer, bland annat placering, utformning och budskap. Vi gör detta i nära samarbete med Trafikverket bland annat för att reda ut hur en skylt påverkar trafiksäkerheten. Våra beslut innehåller ofta villkor för hur en viss skylt ska sitta och se ut. 

Om det visar sig att en skylt bryter mot sådana villkor eller orsakar allvarliga problem kan vi på Länsstyrelsen ta kontakt med ägaren och be dem rätta till felen. Om en skylt däremot helt saknar tillstånd (olagliga skyltar) så är det kommunen man bör kontakta.

Det är viktigt att vi på Länsstyrelsen får reda på om de skyltar som vi gett tillstånd till stör trafikanterna. Tanken är naturligtvis att skyltarna ska hjälpa till i trafiken och inte bli ett störningsmoment. Vi kommer att titta närmare på den aktuella skylten i Hudiksvall för att se om det är något vi kan göra. 

Martin Coborn

Länsstyrelsen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons