Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trådlöst en fråga för facket?

/

Svar till signaturen Anställd lärare i Hudiksvalls kommun (18/7):

Annons

Redan 2011 beslutade Europarådets parlamentariska församling att uppmana rådets medlemsländer – däribland Sverige – att vidta alla rimliga åtgärder för att minska exponering för elektromagnetiska fält, särskilt för radiofrekvenser från mobiltelefoner, och i synnerhet exponering när det gäller barn och ungdomar som förefaller att ha störst risk att utveckla hjärntumörer.

Rådet manar också medlemsländerna att genomföra riktade informationskampanjer till lärare, föräldrar och barn om riskerna med tidig, ogenomtänkt och långvarig användning av mobiltelefoner och andra produkter som avger mikrovågor. Specifikt för nätverk i skolor nämner resolutionen (nummer 1815 från 2011) att länderna för barn i allmänhet och speciellt i skolor och klassrum, prioritera trådbundna internetanslutningar, samt att strikt reglera skolbarns användning av mobiltelefoner på skolområdet.

I Frankrike har lagstiftats om förbud för trådlösa nätverk i förskolor där barn under tre år vistas, och att trådlösa nätverk i grundskolans lågstadium ska vara avstängda när de inte aktivt används. I Sverige har resolutionen vad jag känner inte lett till någon åtgärd. Telekombranschens lobbyingverksamhet hindrar effektivt att frågan hanteras politiskt. Riskerna med trådlösa nätverk och omfattande mobilkommunikation i klassrummen kanske borde bli föremål för lärarfackens intresse?

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons