Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio förspillda år

Anledningen till att jag blickar tillbaka på det som Hudiksvalls kommunledning åstadkommit under de senaste tio åren är att jag då och då hör människor säga: ”Det händer ingenting i kommunen". Rubriken är resultatet av det som hänt eller rättare sagt, det som inte hänt.

Annons

Den 20 december 1999 antog kommunfullmäktige ”Utvecklingsplan” som skulle gälla under överskådlig tid. Den hade processats fram i nära samarbete med det lokala partnerskapet, sägs det. Sven-Åke Thoresen skrev i förordet att ledorden för det fortsatta utvecklingsarbetet skulle vara: livsglädje, framtidstro, vilja att förändra, samarbete och nyskapande. Åtgärdsprogrammet skulle omfatta Lärande, näringslivsutveckling, samverkan, attraktivt boende, miljö, kultur och fritid.

Hur gick det? Vi har facit nu efter drygt tio år. Läsarna kan själva tänka efter vad som hänt. Jag själv har noterat följande: missnöje med den kommunala skolan har lett till att det etablerats friskolor på flera ställen inom kommunen. Det är bra, men i varje enskilt fall har kommunen överklagat. Jag tolkar det som att kommunledningen inte sett till elevernas bästa utan visar genom ord och handling att man inte accepterar förändringar inom skolans område.

På näringslivets rankningslista ligger Hudiksvall fortfarande långt ned. Oppositionspartierna gör då och då försök att lansera samverkansprojekt men det är ytterligt sällan de får gehör för sina förslag.

Det har gjorts planer för att skapa attraktivt boende men det går trögt. Det skapar inte någon arbetsglädje hos planförfattaren när han får höra att ”här ska det inte bli något rikemansghetto” Det hände vid en presentation av ett förslag till hur man skulle kunna utnyttja en del av hamnområdet.

Att kulturen är satt på svältkost är väl inte någon överraskning. När vi på en konferens tyckte att kommunen skulle kunna satsa en del på turismen fick vi höra att ”det är de som tjänar pengar på turisterna som ska satsa”. Ett sådant uttalande säger allt om vederbörandes inställning. Folkets Husdebaclet stärker inte förtroendet för kommunledningen.

Om en företagsledning skulle missköta sin uppgift att förvalta och utveckla ett företags resurser skulle det inte dröja länge förrän ägarna bytte ut ledningen mot en som verkade i ägarnas anda och med den beslutade inriktningen.

Det är dags att ”ägarna till Hudiksvalls kommun” det vill säga kommuninvånarna agerar på samma sätt. Det måste bli en förändring för Thoresens välvalda ord var tydligen retorik utan innehåll. En ny ledning är beredd att fylla ledorden med konkreta åtgärder som ger livsglädje och som skapar framtidstro.

Gunnar Dahlberg

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons