Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans är vi bättre

Frågan om att lägga gymnasieskolan i ett kommunalförbund prövades och förkastades för några år sedan efter ett intensivt arbete. Vi tror trots det att en gemensam organisation är nödvändig inom några år.

Annons

Vi vill göra gymnasieskolan bättre tillsammans.

Elevutvecklingen de närmaste fem åren är starkt negativ i samtliga hälsingekommuners gymnasieskolor. Jämfört med 2008 minskar antalet gymnasieelever i Hälsingland med fler än 1 800 elever fram till 2013!

Detta innebär en stor utmaning för kommunerna och för näringslivet. Till detta ska också infogas framväxten av friskolor och den möjlighet som i dag finns för elever att kunna söka sin utbildning på andra orters kommunala skolor. Det innebär att den kommunala gymnasieskolan måste vara konkurrenskraftig och hålla en hög kvalitet för att kunna attrahera morgondagens kräsna gymnasieelever.

Hälsinglands kommuner har under ett antal år arbetat tillsammans, dels med varandra och dels tillsammans med näringslivet för att i samverkan möta dessa förändringar.

Hälsingland har tillsammans ett samverkansavtal inom gymnasieutbildningarna. 2008 påbörjades ett intensivt arbete för att förändra programstrukturen. Det arbetet pågår i en process där målbilden är att se landskapets fem gymnasieskolor som en för att säkra kvalitet och ett så brett utbud som möjligt. Detta kommer att innebära att vissa program och inriktningar koncentreras till vissa orter. I de diskussionerna så har också tanken på att bilda en gemensam organisation lyfts. Det skulle kunna ske genom att gymnasieskolan lyfts in i ett kommunalförbund eller genom att en gemensam nämnd bildas. Den nya organisationen skulle kunna bestå av två eller fler kommuner.

Frågan om att lägga gymnasieskolan i ett kommunalförbund prövades och förkastades för några år sedan efter ett intensivt arbete. Vi tror trots det att en gemensam organisation är nödvändig inom några år. Men vägen fram dit är krokig och under tiden så är det i samverkansform vi ska arbeta.

Oavsett hur det blir är vi övertygade om att vi kan göra mer och bättre tillsammans än var och en för sig, för elevernas skull måste samarbetet öka!

Sven-Erik Lindestam (S)

Söderhamn

Jan Lahenkorva (S)

Bollnäs

ordförande i respektive kommuns barn- och utbildningsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons