Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillhör exklusiva skaran Dalai Lama-jägare

/
  • Naturligtvis finns även älgjaktens strävsamma vingårdsarbetare. De som utan knot packar sin ryggsäck, sitter på pass den angivna tiden, skjuter de älgar som passerar och deltar i arbetet utan åthävor, konstaterar Nils Erik Falk.

Älgjakten ter sig olika för olika inblandade, inte minst för älgarna, skriver Nils Erik Falk som passar på att önska sina jaktkolleger ”skitjakt på er!”

Annons

En del av oss jägare tar sikte på socialt umgänge i jaktkojor av olika slag. En tillvaro där själva jakten är ett störande inslag i matlagningen.

Andra går all-in i vildmarksvurmen och tillbringar hela jakten under ett kamouflagenät med osäkrat vapen av värsta sort och alla tillbehör. Den enda föda som intas tycks vara viagra för att säkerställa blodcirkulationen och en tillräcklig styvhet så att inga plötsliga rörelser röjer jägaren.

Köttjägare intresserar sig endast för köttlotten. De sitter på pass men låter bli att ladda för undvika risken till arbete och dessutom kostar skotten. Skyndsamt söker de sig till slakthuset för att säkerställa att kötthanteringen leder till maximal utdelning samt möjligheten att lägga beslag på lite udda köttbitar i form av lever, njure, tunga och annat som övriga möjligen tar till hundmat.

Hundförarna är av kungligt släkte som högst sporadiskt besöker en usel passkytt. Ty hundförarna jagar på "riktigt". Blir det tråkigt i skogen kan man alltid skylla på hunden. I gruppsamlingar kan de sedan berätta om sina bravader att brotta sig fram mellan lingonplantor och ljungblommor.

Eftersöksjägarna är hang-arounds till hundförarna.

Tabelltuggare är också ett förekommande släkte. De kan uppvisa åratal av statistik om hur, var, när och av vem älgar fällts. Storleken på älgtjurarnas horn är en egen statistisk avdelning med ett stort mått av mytbildning. Ingen aktuell kommentar om läget i älgbeståndet kan passera utan att en historisk redovisning tillförs samtalet av dessa kamrater, ned på en detaljnivå som sedan länge passerat det intressanta.

Naturligtvis finns även älgjaktens strävsamma vingårdsarbetare. De som utan knot packar sin ryggsäck, sitter på pass den angivna tiden, skjuter de älgar som passerar och deltar i arbetet utan åthävor. De som ger utrymme åt alla de som anser sig ha rätt att kräva det.

För min egen del tillhör jag den exklusive skaran av Dalai Lama-jägare. Där jag sitter på pass infinner sig ett område av obruten frid och stilla ro. Geväret står i ett hörn på jakttornet och rostar stillsamt i samklang med att patronernas hylsor får sin ärggröna färg.

Bortom min horisont låter det som att krig pågår. Skott smäller, älgar springer, hundar skäller, jägare pratar. Men inte här. För här händer inte ett skit. Älg-obs-rapporten är blank. År efter år.

Det kan också bero på att jag högst sporadiskt tittar upp från min bok.

Skitjakt på er!

Nils Erik Falk

(Långhed 21)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons