Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar Nordanstig klimatansvar?

/
  • Därför undrar nu jag vad Nordanstig tänker göra för att ta sitt ansvar för att minska kommunens klimatpåverkan, skriver Petra Modée.

Därför undrar nu jag vad Nordanstig tänker göra för att ta sitt ansvar för att minska kommunens klimatpåverkan, skriver Petra Modée (V).

Annons

Klimatmötet i Paris visade dels att världen är relativt ense om att en temperaturökning över 1,7 grader är skadligt för klimatet och att vi alla bär ett ansvar för att hejda temperaturökningen. Lika ense var man inte om huruvida detta krävde konkreta löften eller ej. Slutsatsen från COP21 blev därför att ska världen klara av att hindra en temperaturökning så kommer det att krävas att lokala politiker, företag och gräsrötter tar ett större ansvar är världens regeringar har vågat.

Därför undrar nu jag vad Nordanstig tänker göra för att ta sitt ansvar för att minska kommunens klimatpåverkan. Vänsterpartiet har kommit med flera förslag som är mycket konkreta. Vi vill att kommunen omgående avinvesterar i fossila bolag och dessutom arbetar för att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska verka för att pensionsförsäkringen KPA ska avinvestera sina placeringar i fossila bolag.

Vänsterpartiet har också föreslagit att kommunen ska ta fram en klimatbudget och se över hur kommunens egen konsumtion av fossilt bränsle ser ut och hur det kan klimatkompenseras för att på så sätt mildra effekterna och ge verksamheterna incitament för att ställa om. En lokal fond för klimatkompensation kan öka kommunens möjligheter att snabba på omställningen och faktiskt bli helt fossilfri.

Om Nordanstigs kommuns ekonomiska och sociala hållbarhet ska öka så är enda möjligheten att det sker inom kommunens miljömässiga ramar. Allt annat är ohållbart. Ändå avslog den politiska ledningen Vänsterpartiets förslag till fullmäktigemål. I Nordanstig styr politikerna genom så kallad målstyrning. Att inte sätta upp ett sådant mål innebär att Nordanstigs politiska ledning riskerar att förlora i styrning.

Vänsterpartiet har också lämnat in en motion om att tillsätta en fullmäktigeberedning som ska ansvara för att ta fram en handlingsplan för miljö- och klimatarbetet. När den ska behandlas vet ingen. Det vi vet är att Vänsterpartiets äldsta, ännu ej behandlade, motion är från 2013. Vi vill därför vädja till den politiska ledningen i kommunen att inte vänta för länge. Klimatarbetet kan inte vänta!

Petra Modée (V)

ledamot kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons