Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk smart – tänk efter före!

Inför beslutet om strukturplan skola har vi landat i en del funderingar.

Annons

I Bollnäsnytt 5/2 beskriver Anders Persson klimatproblematiken. Han uppmanar oss att bli mer lokala vilket kan innebära att ta vara på och behålla lokala vårdcentraler och skolor.

Vi har också tagit del av en utredning från 2000, utförd av tjänstemän på Bollnäs kommun. Här poängteras vikten av att ta hänsyn till skolans symbolvärde för bygden, vilket vi levererat forskning på tidigare. Här väcks tankar om att vid en nedläggning av byskolor, se över om överblivna lokaler även fortsättningsvis kommer att belasta kommunens budget? Även de insatser som föräldrar och andra bybor kan bidra med.

Nu har frågan väckt ett otroligt engagemang, kanske kommunen i högre utsträckning skulle eftersöka alternativa lösningar till de förslag som utreds i dagsläget? Vi undrar också om Bollnäs kommun kanske behöver se över den miljöpåverkan skolskjutsar åstadkommer?

Vidare räkna på vad en renovering av Gärdesskolan tillsammans med kostnader för skolskjutsar i slutändan ger jämfört med att ta vara på våra fantastiska byskolor i våra barns närhet. Vi tycker att det är lite synd att inte dra nytta av de vackra utemiljöerna samt de lokaler som redan i dag kan ge plats för fler.

Idrottshallen i Bollnäs är nästintill fullbokad vad vi kan förstå, Arbrå har en nyrenoverad idrottshall. Innebär en central högstadieskola att kommunen måste rusta och bereda plats för fler i Bollnäs, för att kunna bedriva idrottsundervisning, som också kommer att belasta kommunens budget? Detta bör då läggas till i utredningen av kostnader för en central högstadieskola i Bollnäs. Vad händer med Arbrå idrottshall om underlaget sjunker?

Vår främsta prioritet är att våra barn ska ha en trygg skolgång, där pedagoger och skolpersonal har tid och ork att vara närvarade och verkligen se varje individ. Vi känner en oro för riskerna som följer av att dels, ha våra barn på resande fot och genom att samla så många ungdomar på en och samma plats.

Vid nedläggning av byskolor, innebär inte det att rektorer och pedagoger i stället måste sägas upp på grund av arbetsbrist med tanke på att antalet skolor blir färre? Blir det egentligen någon besparing om man slår ihop samtliga kostnader som tillkommer vid en förändring av skolstrukturen, som i slutändan förmodas ge resurser till fler pedagoger?

I en sammanfattning efterlyser vi att, med tanke på den sista tidens misstag gällande både kvadratmeter och oförutsedda kostnader i olika projekt, att Bollnäs kommun nu jobbar smartare i stället för snabbare.

Ann-Katrin Samuelsson och Gia Whitehead, Arbrå, Magnus Hägglund och Maria Skyttner, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons