Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk långsiktigt före beslut

Det finns inga stora pengar att tjäna på nerläggningen av Hybo skola/förskola/fritids.

Annons

Enligt förslaget skulle kommunen ha sparat cirka 1,2 miljoner kronor (drift, vaktmästare, städ med mera) samt 3 miljoner kronor för akuta ombyggnadskostnader, genom nerläggningen av Hybo skola/förskola. Det vi kommit fram till är att siffrorna inte stämmer. Slutgiltiga summan motsvarar ungefär en tjänst i personalkostnader (som troligen dras i Hybo). Några få ändringar bör göras på byggnaden i framtiden (ej för 3 miljoner kronor).

Förslaget att bygga om i Ämbarbo-området för en miljon med en hyreskostnad på 72 000 kronor per år, för att kunna ta emot Hybos förskolebarn kändes ekonomiskt orimligt. Det andra förslaget att placera de cirka 20 barnen i befintliga lokaler, kunde ha varit en lösning i dagsläget om det funnits tillgängliga förskoleplatser i Ljusdal/Ämbarbo.

Vi bör även komma ihåg att allmän förskola för treåringar börjar gälla 1 juli 2010, dessa barn måste kunna erbjudas plats. Det blir väldigt kostsamt för kommunen att lägga ner en verksamhet, för att något år senare upptäcka att behovet av förskoleplatser har ökat.

Många barn på liten yta leder oftast till dyra åtgärder i slutändan. Det vore intressant att räkna på hur mycket kommunen har sparat på de byskolor de lagt ner under åren som gått. En annan viktig faktor vi reagerat på är att under 45 arbetsdagar i semestertider ska personalen lägga ner en skola och sedan ta emot sina/andras elever i en helt annan verksamhet. Detta verkar inte riktigt genomtänkt. De som drabbas är inte bara Hybo skolas 53 skolelever och 39 fritidsbarn, det skulle bli rörigt på alla berörda skolor och fritidshem. Samtliga av Ljusdals elever blir förlorare av denna besparing.

Ljusdals kommun marknadsför sig med att det ska finnas valmöjlighet. Vi ser ingen valmöjligheten i att välja på två centraliserade skolor. I Hybo skola finns även barn från Ljusdal med omnejd. Föräldrarna har gjort ett aktivt val för sina barn. Inför läsåret 09/10 kommer det vara 20 barn i Hybo skola som är utifrån (ej Hybobor) varav nio stycken ska gå i förskoleklassen. Det tolkar vi som att föräldrar vill ha ett småskaligt alternativ.

Vi har full förståelse för att det är ekonomisk kris i kommunen, men vi får inte glömma att tänka realistiskt och långsiktigt. Förslaget att börja med att se över tjänster och kostnader på högre nivå är en bra idé, då kanske det inte blir så mycket som måste sparas på andra mer kännbara verksamheter.

Föräldrarna som vill bevara småskaligheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons