Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk Hälsingland i regionfrågan

Fredrik Jarl ställer i sin krönika den 28 augusti 2010 den berättigade frågan: Var blev debatten om regionerna av?
Det blev ingen debatt, eftersom debatten om framtida storregioner bara intresserar en liten politisk och administrativ elit.

Annons

Ansvarsutredningens ordförande Mats Svegfors ambition att stöpa om Sverige i ett fåtal stora regioner – som geografiskt skulle vara de samma för all offentlig verksamhet – har fallit.

Vi skulle däremot få en intressant regiondebatt om den också kunde handla om att skapa mindre, kulturellt sammanhållna och näringsgeografiskt naturliga regioner. En sådan region är Hälsingland.

Hälsingland är en historisk, kulturell och numera i stort också en näringsgeografisk enhet. Den lider av att makten i länet ligger utanför Hälsingland och att Gävleregionen är en magnet, som drar folk och resurser från Hälsingland. Hälsingarna vet väl vad ATG står för – Allt till Gävle.

De sex hälsingekommunerna samverkar inom ramen för Hälsingerådet och Hälsingland Turism. Tänk om de 130 000 hälsingarna skulle bilda en egen region. Vilken styrka det skulle ge!

Staten ser till att alla län/regioner har egen högskola och särskilda anslag för regional utveckling. Landstinget/regionen garanterar att det finns åtminstone ett fullständigt akutsjukhus i området. Län som blir region övertar en rad funktioner och resurser från länsstyrelsen (staten) och all verksamhet som landstinget bedriver.

Kommunerna i Hälsingland står starkare om de har kontroll över regionens resurser. Det skulle man ha i en ny struktur med Hälsingland som egen region. Region Hälsingland kan sedan samverka med regionala centra som Gävle och Sundsvall om specialistsjukvård, högre utbildning och regional kollektivtrafik. I en sådan samverkan skulle Region Hälsingland vara en likvärdig part.

Hälsingland har förutsättningar att bli en egen region. Tre av dagens län har en folkmängd som är mindre (Gotland och Jämtland) eller bara något större (Blekinge) än Hälsinglands. Till ytan skulle Hälsingland bli Sveriges åttonde största region.

Centerpartiet i Hudiksvall kräver i sitt kommunprogram att Hälsingland blir en egen region. Det är en både spännande och klok hållning. Jag kommer att ta strid för Region Hälsingland om väljarna ger mig förtroendet att representera Centerpartiet i Hudiksvalls kommun och Landstinget Gävleborg.

Jörgen Bengtson (C)

Enånger, Hudiksvall

Kandidat för Centerpartiet till kommunfullmäktige i Hudiksvall och Landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons