Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk globalt på miljön och inte bara på er själva

När det gäller klimatet måste vi tänka mer globalt på miljön och inte bara på miljön lokalt. 2015 var det varmaste året sen mätningarna började, skriver Alf Molin som menar att den miljövänliga vattenkraften måste bevaras.

Annons

Utsläppen från kolkraftverk och bilar står för det största CO2-utsläppen på jorden. Elproduktionen från de små vattenkraftverken i Sverige står för cirka tio procent, vindkraften betydligt mindre. Sveriges vattenkraft är vår mest betydande elproducent och producerar dygnet runt året runt. Vattenkraften ger el oavsett väder och årstid. Solceller ger el på sommaren när det är sol och elbehovet är som minst (befintliga vattenkraftverk har nära noll i CO2-utsläpp).

Bollnäs kommunfullmäktige har godkänt en motion i att investera i solceller på kommunens tak, samtidigt finns det krafter som vill riva de små vattenkraftverken. Kraftverket i Kilafors ger mellan 700 000 och 1 000 000 kWh under ett år. Det behövs 8 000 m2 solceller för att ersätta det kraftverket i Kilafors producerar. För att få plats med dessa så krävs det åtta stycken tak i samma storlek som stadshuset och det innebär en investering på cirka 20–25 miljoner kronor och produktionen kommer att ske när behovet och efterfrågan är som minst, på Sommaren.

Man kan ju använda dessa pengar till bättre investeringar . Dessa 25 miljoner skulle räcka till byggandet av en fullt stor sporthall i Kilafors. Hur kan vissa politiker i kommunen tycka att de små kraftverken är så obetydliga att vi kan ta bort dem och samtidigt slösa pengar på något så obetydligt som solceller?

Låt oss bevara vår miljövänliga vattenkraft och bygga ut så mycket som möjligt av vattendragen för att kunna bo kvar på vår jord.

Alf Molin

Hanebo Framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons