Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänj lite på reglerna!

Kan inte låta bli att reagera på vårt, vi vuxnas beteende ibland, ta till exempel arbetsförmedlingen.

De som arbetar i organisationen arbetsförmedlingen är jag helt övertygad om att det gör ett gott arbete, kan inte låta bli att citera Tony Irving i Lets Dance: "Men"!

Annons

Missar man inte målet när till exempel många ungdomar inte ens anmäler sig som arbetssökande och när de gör det så är det inte underligt att de tycker vuxenvärlden är bra konstig.

Har fått berättat för mig av några ungdomar att efter en inskrivning i arbetsförmedlingens register sker detta: första 90 dagarna ska arbetssökande gå olika utbildningar i arbetsförmedlingens regi samtidigt som de söker arbete, oavsett om de har till exempel en praktikplats på gång,

Det kan röra sig om att lära sig söka arbete med datorer… Vet inte om man har glömt att nutidens ungdomar är uppfödda med datorer, de vet inget annat, skaffa sig en eller två jobbcoacher med mera.

Uppfattningen bland ungdomarna är att det suger om man nu ska använda deras uttryck.

Att få meningsfulla utbildningar och uppgifter är väldigt viktigt, några har fått promenader i uppgift/utbildningen, friskvård är bra inget tu tal om det, bara det är meningsfullt. Vissa har haft flera håltimmar mitt på dagarna för att sedan varit tvungna återkomma cirka klockan 14 för att fullfölja dagen till cirka 15.

Likaså uppläggning av uppgiften/utbildningen; det ska vara meningsfullt och framför allt ska ungdomarna förstå målet med uppgiften/utbildningen. Många känner att det inte ger något.

Alltså min uppfattning är att vi missar målet kraftigt, allt för många ungdomar tycker det inte är klokt och det är ju inte bra.

Det som oroar mig mest är att våra ungdomar uppfattar vuxenvärden så komplicerad och med regler som de inte förstår, där måste vi vara mycket tydligare.

Kan det vara så att systemet är för stelbent?

Eller är uppdraget från regeringen för svårt att genomföra?

Har vi glömt hur det var att vara ung?

Jag tror att vi behöver ha en lite mer kontinental inställning och töja lite på våra regler, men utan att missbruka dem. Vi är ju trots allt med i EU.

Men tyvärr är vi svenskar benhårda på regler och det är klart att man ska följa dem, om vi inte nu kan göra vissa undantag som gagnar oss och framför allt i detta exempel, gagna våra ungdomar och vår gemensamma framtid.

Med andra ord; låt oss töja lite på våra regler och kanske få fler positiva själar i vår kommun.

Tomas Brånedal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons