Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänd ditt ljus och låt det brinna…

/
  • Att byta glödlampa är inget märkvärdigare än att tanka eller skifta däck på bilen, skriver insändaren som tycker det slarvas på lampfronten.

Snälla rara bilförare, hur många säkringar ska gå i er hjärna innan ni byter ut de trasiga lamporna på ert fordon? undrar "Mörkrädd".

Annons

Jag slutar aldrig förvånas över att dagligen möta bilar med trasiga strålkastare eller släckta bakljus, ibland körandes endast med parkeringsljus. Fordon med helt släckta lampor i mörkret förekommer också dessvärre, livsfarligt!

Nästan var tionde bil man möter är enögd, det vill säga bilen saknar en strålkastare fram. Kan det vara så besvärligt och betungande att emellanåt gå ett varv runt bilen och kontrollera att alla lampor är hel, vilket yrkesförarna får göra dagligen. Märker inte ens föraren vid mörkerkörning att belysningen är bristfällig eller ur funktion, då är det allvarligt minsann. Den föraren varken ser eller syns i trafiken, men allra farligast lever de som uppehåller sig på vägen i mörkret, fotgängarna och cyklisterna. Då hjälper inga reflexer i världen.

Vid busshållplatsen där jag nu står i den mörka kvällen observerar jag två bilar, den ene med endast parkeringsljus, den andre bilen saknar ett framlyse. Att byta glödlampa är inget märkvärdigare än att tanka eller skifta däck på bilen, vilket många inbillar sig. Människor i dag är så bekväma, så lata, orkar inte ens byta en glödlampa fast man är fullt medveten om att sikten är begränsad. Man förväntar sig att någon annan gör jobbet åt en, eller att en lampa på instrumentbrädan ska lysa och tala om att något gått sönder. Annars struntar man i det.

Mörkrädd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons