Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågstopp införs utan analys

Skribenterna vill se ”mer dialog i sådana här frågor framöver” med anledning av tågstoppet, då järnvägen genom kommunen ska underhållas.

Annons

Ljusdals-Posten skriver den 31 mars på nyhetsplats om Trafikverkets så kallade servicefönster, det vill säga tider då järnvägen ska underhållas och det blir stopp för en del tåg som måste ersättas med buss. Det handlar om tre dagar i veckan under stor del av 2017.

Helt riktigt framgår det att vi som företräder berörda kommuner som Ljusdal och Bollnäs har protesterat och haft viss framgång eftersom utgångsbudet från Trafikverket var fem dagar i veckan året om.

Men det är också viktigt att framhålla att Trafikverket i detta sammanhang ensidigt ser på järnvägen som ett järnvägsspår och har inte gjort någon analys för vilka konsekvenser för samhället som det planerade tågstoppet får. Trafikverket kommunicerar med tågoperatörer, de som kör tåg på spåret. Kommuner ska, sett utifrån Trafikverket, prata med tågoperatörer via X-trafik som ansvarar för kollektivtrafik inom regionen.

Det ställer kommunerna utanför samtal om tågstopp. Kommuner ställs vid sidan när det gäller samtal som handlar om kommunernas kommunikationer som är livsviktiga för näringsliv, arbets-, skol- och sjukpendling för att inte nämna besöksnäringen. Därför protesterar vi. Det är inte rimligt att Trafikverket ensamt utan samråd kan ta beslut som påverkar kommuners samhällsekonomi och utveckling.

Det är därför vår förhoppning att det blir mer dialog i sådana här frågor framöver. För Trafikverket har liksom kommuner invånarnas/skattebetalarnas uppdrag och måste därför utifrån det tänka och agera bredare.

Lasse Molin (M)

kommunstyrelsens ordförande, Ljusdal

Sören Görgård (C)

kommunstyrelsens förste vice ordförande

Yvonne Oscarsson (V)

omsorgsnämndens ordförande

Allan Cederborg (M)

utbildningsnämndens ordförande

Jonny Mill (LB)

ordförande, kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons