Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för stödet i skolfrågan

Vi läste med glädje Lisbeth Granbergs insändare i LjP (10/8). Vi uppskattar verkligen när personal i Ljusdals kommun vågar beskriva de svåra förhållanden som de måste hantera.

Annons

Skolan har alltför länge fått för lite resurser, för sin jätteviktiga och tuffa uppgift. De problem som skolan hanterar är både av organisatorisk och av ekonomisk art. Vi politiker har klara svårigheter att påverka organisationens detaljer, vi avkrävs övergripande formuleringar som vi förväntas överlämna med förtroende till förvaltningen. Men när det gäller de ekonomiska resurserna har vi faktiskt stor makt.

Det är politikerna i kommunfullmäktige som bestämmer över budgeten. Det är nog så svårt att ge så mycket resurser som verkligen skulle behövas, eftersom budgeten beror av konjunkturläget, och kringgärdas av nationella lagar.

Men man kan helt klart ge mer än det de styrande politikerna i Ljusdal gör. Vi i miljöpartiet har i decennier föreslagit mer pengar till utbildningsnämnden, än övriga partier. Det har inte varit lätt för oss heller, eftersom vi anser att även omsorgsnämnden har fått för lite genom åren.

Vi har försökt med ett stort antal finansieringsformer, utan att få gehör. Lägre löner till högt avlönade, kortare arbetstid där endast de låg- och medelavlönade skulle få behålla hela sin lön, omfördelning från tekniska projekt, omfördelning från kommunadministration, lägre partistöd, högre skatt.

Och först och främst lägre överskott i kommunens resultat. På senare tid har kommunen fått ett överskott på mer än 100 miljoner kronor, närmare 150! Vi anser att sådana överskott motsvaras av ett socialt underskott, med färre godkända elever, färre uppvuxna i trygghet och sämre omsorg.

Kanske tack vare dessa överskott, eller det stora fokus som faktiskt riktas mot skolfrågorna i samhället, så har alliansens partier i Ljusdal samverkat med oss genom att föreslå en klar förstärkning av skolans budget.

Det förslag som nydanarna har lagt, det vill säga alliansens borgerliga partier och vi, handlar om cirka 14 miljoner kronor. De som hittills har bromsat är politikerna i S, V och SRD. Budgeten är inte färdigbehandlad och jag hoppas att Lisbeths rader medverkar till en förändring i deras hållning.

Karin Jansson, före detta ledamot i utbildningsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige

László Gönczi (MP), ledamot i utbildningsnämnden och kommunfullmäktige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons