Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta vindkraftsbeslutet efter valet!

Beslutet om vindkraft är en stor fråga för kommunens medborgare och bör därför vänta till efter riks- och kommunalvalet i höst. Då hinner kommunmedborgarna bli mera insatta i vindkraftsfrågan och energipolitiken.

Annons

Beslutet om vindkraft är en stor fråga för kommunens medborgare och bör därför vänta till efter riks- och kommunalvalet i höst.

Då hinner kommunmedborgarna bli mera insatta i vindkraftsfrågan och energipolitiken, samt få en bild av de politiska partiernas ståndpunkt.

Kommer partierna att rösta för utnyttjande av bra lägen för vindkraft, eller är det alternativet med att begränsa vindkraften till ett litet område där vindförhållanden är betydligt sämre som gäller?

Energimyndigheten uppmuntrar till privat och kooperativa investeringar i vindkraftverk på områden med bra vindlägen, kommer sådana investeringar att tillåtas av kommunen?

Energimyndigheten föreslår att en bygdepeng avsätts till medborgarna för ersättning för den miljöpåverkan vindkraftverken orsakar, hur kan en sådan fördelas och till vilka?

Rätt placering av vindkraftverken är viktig, dels ur landskapsmiljöns synpunkt och dels ur effektivitetssynpunkt, (en fördubbling av vindhastigheten innebär 8 gånger mer energi).

Vidare kräver vi på Storsand att kommunen vidtar ljudmätningar vid platser där kritik mot oljud förekommit, så krav på nuvarande vindkraftsägare kan göras, så att ljudnivån inte överstiger den lagstadgade 35 dBA vid fritidsbebyggelse.

Ingen vill köpa ett fritidshus, eller en tomt och bygga ett på ett område med störande ljud som påstås höras på flera platser på fritidsområdet.

Ljudmätningen bör pågå under en längre tid för att säkerställa att ljudkraven efterlevs så att vi slipper höra de befintliga vindkraftverken.

Ove Eriksson

åretruntboende på Storsand

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons