Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tag i det väsentliga

Malin Ängerå (S) ordförande i utbildningsnämnden säger den 10 januari i LjP att återkommande konflikter med vissa politiker är anledningen till grundskolechefens avhopp.

Annons

Malin Ängerå får stöd för sitt uttalande av den avgående grundskolechefen som säger att hon saknar den tillit som en gång fanns mellan politiker och tjänstemän.

En politisk opposition har bland annat till uppgift att kritisera samt analysera de styrandes agerande och beslut. Har Ljusdal plötsligt fått ett antal elaka och ifrågasättande politiker som inget annat vill än att kränka tjänstemannakåren i Ljusdals kommun? Jag har svårt att köpa denna bild, eftersom jag själv under ett antal år varit med i denna "sörja" och är av en helt annan uppfattning.

Utbildningsnämnden styrdes under förra mandatperioden av socialdemokrater tillsammans med Centerpartiet. Då var allt frid och fröjd, ingen som ifrågasatte tjänstemännen eller den förda politiken. Här kunde Malin Ängerå tillsammans med sitt hov av lojala tjänstemän styra och ställa efter egen förmåga. Det var ingen som ifrågasatte de urusla måluppfyllelserna i skolan, ingen som ifrågasatte varför ett stort antal ungdomar i åldrarna mellan 16 och 19 år lämnas åt sitt öde, ingen som ifrågasatte varför Ljusdal har en av landets högsta ungdomsarbetslöshet.

Utbildningsnämnden sätter ett antal mål och resurser tilldelas de olika verksamheterna. Vad som saknas är en diskussion om bristen på måluppfyllelse. Här är verksamhetschefer, rektorer med flera naturligtvis ansvariga och måste för nämnden kunna presentera förslag och analyser till varför de stipulerade målen inte uppnås. Politiker ska självklart inte in och rota i verksamheterna men verksamhetsansvariga måste också vara beredda på att bli kritiserade och ifrågasatta när måluppfyllelserna fallerar.

Ljusdal kan inte fortsätta på den inslagna vägen där alltför många barn och ungdomar offras på grund av att de inte får den hjälp som de behöver under sin skoltid. I Ljusdal saknas det mest väsentliga, nämligen analyserna av de dåliga måluppfyllelserna. Varför klarar knappt hälften av våra elever de nationella proven i årskurs tre? Hur många fler ungdomar ska Ljusdal kasta ut till ett liv i utanförskap och med en mycket negativ självkänsla innan våra makthavare och tjänstemän reagerar?

Malin Ängerå, det är du som ordförande för utbildningsnämnden i Ljusdal som har det yttersta ansvaret, sluta anklaga andra för dina misslyckanden. Det är din egen brist på ledarskap tillsammans med ett utbrett koketteri mellan politiker och tjänstemän som är orsaken till det så kallade kaoset som råder i utbildningsnämnden.

Bodil Eriksson, social liberal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons