Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta skolreformen på allvar

Den nya gymnasiereformen kommer att bli ett stort lyft för såväl elever som samhälle. Det är hög tid att barn- och utbildningsnämnden i Ljusdal kommer i gång med förberedelserna. Om mindre än ett år ska det vara klart.

Annons

Svar till Malin Ängerå (16/12).

Bra Malin Ängerå att du blottar strupen och erkänner att du missat riksdagens beslut om en ny gymnasiereform. Som ordförande i en politisk nämnd borde du veta vilka beslut som fattas på riksdagsnivå, speciellt när det är inom ditt eget område.

Den nya gymnasiereformen kommer att bli ett stort lyft för såväl elever som samhälle. Så Malin Ängerå – det är hög tid att barn- och utbildningsnämnden i Ljusdal kommer i gång med förberedelserna. Om mindre än ett år ska det vara klart.

Vad innebär då den nya gymnasiereformen?

Den innebär att våra ungdomar får en större valfrihet.

I korthet kan man sammanfatta det med att våra ungdomar kommer att, utöver högskoleförberedande program, få möjlighet att välja yrkesprogram och lärlingsprogram, alla program kommer att avslutas med en examen.

Krav på förkunskaper kommer att ställas vilket förbereder och ger eleverna en bättre bild av vad gymnasiestudierna kommer att innebära. Eleverna får då en bättre förutsättning att gå ut gymnasiet med godkända betyg.

Det kommer att finnas 18 nationella program, av dem är 6 högskoleförberedande och 12 yrkesförberedande. Yrkesprogrammen kommer också att erbjudas som lärlingsutbildning, det innebär att eleven ska ha arbetsplatsförlagd praktik minst 50 procent.

Alla elever, även de som går ett yrkesprogram kommer att ha möjlighet att läsa in behörighet till högskolan, det är viktigt.

Vi från moderaterna ser fram mot ett mer jämlikt samhälle med den nya gymnasiereformen, där det är hög status att lära sig ett yrke, där alla ungdomar kan få komma till sin rätt och samhället inte förlorar dessa viktiga kompetenser som många av våra ungdomar har. Samtidigt är det lika viktigt att de som har ambitionen att läsa vidare på högskola/universitet får göra det.

På riksnivå så är dessvärre de rödgröna inte med på noterna utan säger nej till hela förslaget. Det kanske inte är så förvånande. De tjurar i vanlig ordning. De tycker det är bättre att dagens misslyckade gymnasieskola ska vara kvar, där var fjärde elev inte klarar sina studier efter fyra år. Det är den bistra verkligheten och det tycker inte vi moderater är att ta ansvar för våra ungdomars framtid.

För att trygga framtiden måste våra barn och ungdomar få den bästa skolan, det har de rätt till.

Äntligen är det dags för en ny gymnasieskola!

Vi hoppas nu att majoriteten i Ljusdal S och C, tar den nya reformen på allvar och att Malin Ängerå kommer i gång med förberedelserna för detta snarast.

Lena Andersson (M) gruppledare

Michael Angelryd (M) ledamot barn- och utbildningsnämnden

Mats Sundell (M) ersättare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons