Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta nya politiska beslut för jordbruket

Det är dags att ta jordbrukets och jordbrukares situation på riktigt allvar nu.

Annons

Situationen har varit besvärlig länge med återkommande kriser som gör att det kommer rubriker i tidningarna. Just nu är det kris för mjölkproducenterna med sjunkande priser på mjölk samtidigt som priset på foder stiger.

I den bästa av världar skulle företagen kunna ta en sådan svacka. Bra år gör att det finns pengar att klara de svåra åren. Nu är det inte så. Hela jordbruket har länge befunnit sig i en utförsbacke där lönsamheten är svag och man lever på lånade pengar.

Problemet skulle kunna formuleras på följande sätt. Maktrelationen mellan jordbruk och handel har alltid varit ojämlik. En stark handel har alltid sett till att jordbruksprodukterna varit underbetalda. Problemet nu är att handeln flyttat fram sina maktpositioner. Det har man gjort genom att skapa egna varumärken och centraliserat sina uppköp från jordbruket. Handeln har dessutom blivit multinationell. Denna maktförskjutning har man utnyttjat till att trycka ner jordbrukets priser rejält. Detta har lett till att en del av jordbrukets företag till exempel Milko knäckts men även att jordbruket i sig går på knäna.

En parallell utveckling är att det skett en maktförskjutning från mindre orter och landsbygd till ”stora staden” vilket fått till följd att det blivit svårare att få politisk och massmedial förståelse för problemen.

Problemen inom jordbruket är globala och berör alla. Även om året handlar om torka i USA och höga majs- och sojapriser så är de grundläggande problemen en ojämlik maktrelation mellan handel och jordbrukare. Dessutom finns problemet med den ojämlika relationen mellan ”stora staden” och mindre orter och landsbygd.

Lösningen ligger i att sträva mot rättvisa och jämlikhet genom att öka kunskapen om problemet samt att få politiska beslut som drar i rätt riktning. Får man inte de här processerna att vända åt rätt håll riskerar man inte bara jordbrukarnas ekonomi utan även den globala matförsörjningen vilket skulle leda till den yttersta krisen.

J T Norling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons