Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ta initiativet att åter bli medmänskliga”

/
  • Riksdagsledamöter i Gävleborg, ta initiativet att åter bli medmänskliga. Människorna som i sin förtvivlan demonstrerar utanför Riksdagshuset (bilden) vädjar om det! skriver Margareta Sidenvall.

Riksdagsledamöter i Gävleborg, ta initiativet att åter bli medmänskliga. Människorna som i sin förtvivlan demonstrerar utanför Riksdagshuset vädjar om det! skriver artikelförfattaren.

Annons

I juni tog Riksdagen ett beslut som innebär att Sverige lagt sig på den lägst tillåtna nivån när det gäller medmänsklighet i EU. Samtliga initierade biståndsorganisationer försökte förgäves förmå de svenska riksdagsledamöterna att inse vad denna skamligt låga nivå i praktiken innebär för asylsökande.

I dagarna försöker de människor som enligt Sveriges Riksdag bara är värda den absoluta mininivån av mänsklighet att göra sina röster hörda genom att använda sina demokratiska rättigheter och demonstrerar utanför Riksdagshuset. Man undrar genom plakat som visas upp för den som orkar känna in "när ska sorgen få ett slut?" Genom ett Riksdagsbeslut har Sveriges folkvalda bestämt att familjer ska fortsätta att vara splittrade och att ett uppehållstillstånd inte ska kunna innebära att man får komma till ro.

Sorgen får aldrig ett slut, oron dämpas aldrig och man fortsätter att fråntas möjligheten att själv få makt att bestämma över sitt liv. Varför får inte de som är berörda avgöra när det känns lugnt att återvända till det forna hemlandet? De som flytt har vanligen en intensiv kontakt med hemlandet och får helt sannolikt mer initierade rapporter om när området de kommer ifrån kan kännas tryggt än vad Migrationsverket kan få genom sina mer officiella kanaler.

I en artikel i SvD (1/8) framkommer att från Sverige utvandrade förra året 55 830 personer vilket var mer än toppåren på 1880-talet. Mer än två tredjedelar av dem som utvandrade var människor som tidigare invandrat till Sverige. Av de 33 procent som var födda i Sverige kan man anta att en del av dem var så kallade andra generationens invandrare som nu återvandrade tillsammans med sina föräldrar. Migrationen är dynamik – var inte så rädda om våra gränser. Invandring – och utvandring – har historiskt sett på sikt alltid varit positivt. Enda undantagen är när det inneburit kolonisation och invasion.

Sverige och hela EU har gjort ett avtal med Turkiet att de ska stå för den humana flyktinginsatsen som EU-länder frånsagt sig. Vår statsminister uttalade sig i veckan att det, trots det i övrigt hårdnande läget i Turkiet, inte finns något som tyder på att Turkiet inte fullföljer sitt ansvar i flyktingavtalet. Är det någon mer än vår statsminister som verkligen tror att de miljarder som utbetalats till Turkiet avsett för flyktingar verkligen tillfaller dessa och inte kanaliseras över till andra av Erdogan högprioriterade områden?

Riksdagsledamöter i Gävleborg, ta initiativet att åter bli medmänskliga. Människorna som i sin förtvivlan demonstrerar utanför Riksdagshuset vädjar om det!

Margareta Sidenvall (KD)

regionpolitiker i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons