Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ifrån dem jaktlicenserna!

Jag går hellre i skogar med vilda djur än i skogar där det vistas lustmördarjägare som skjuter, och skadeskjuter, på vad som helst, bara det rör sig. Egna jakthundar, kor, traktorer. Bara det rör sig.

Annons

När jag hörde det sista angående vargjakten blev jag så upprörd så jag kände mig tvungen att skriva en insändare i frågan.

Nu har några av de modiga vargjägarna utmärkt sig. De har lyckats skjuta ett föräldrapar med små valpar, som nu är ensamma i lyan och inte har förmåga att skaffa sig mat själva.

Varje sann djurvän måste väl känna medlidande med de små oskyldiga liven, oavsett vilken ras de tillhör, som får gå hungriga i kylan och den djupa snön.

Enligt jägarorganisationerna så har de ju full koll på var och vilka vargar som finns i områdena, men så fort de får se en varg så darrar det väl i avtryckarfingret och de ser framför sig hur de ska kunna ståta med ett vargskinn hemma i bostaden. Då spelar det väl ingen roll vilket djur de skjuter, om de tar hänsyn till att det är ett föräldrapar så kanske någon annan jägare hinner före med att få ett åtråvärt vargskinn som trofé därhemma.

De här föräldralösa och inte utbildade ungarna kommer naturligtvis att söka sig föda där det är som lättast, antagligen bland tamboskapen. Vem kan undra över det. De måste ju ha föda för att överleva, vilket inte de skjutglada jägarna behöver.

Och om de små föräldralösa tar tamboskap i närheten av människoboningar så kommer naturligtvis det att tas som skäl till att skjuta ytterligare vargar. Skyll i så fall inte på vargen utan på de mordglada jägarna som sköt föräldrarna.

Det är väl dags att ta itu med jägarmaffian snart. Jag undrar hur de tänker. De anser de sig vara ägare till alla vilda djur som finns i vårt land när de resonerar om att varg och lo tar deras jaktbyten. Samtidigt påstår de sig vara naturvänner som vill vistas ute i den sköna naturen. Lämna bössan hemma i så fall och njut av de djur ni kan få se i skogarna. Utan bössa och lösa hundar så blir ni inte anfallna av björn och vargarna springer nog åt andra hållet när de hör eller ser er.

Om jägarna nu anser att det finns för många älgar och rådjur så ska de väl vara tacksamma för att en del, mestadels inte de friskaste djuren, blir mat åt rovdjuren. Det minskar ju älg- och rådjursstammen och det är ju det som är jägarnas mål.

Jag har under cirka 40 års tid vistats regelbundet i varg- och björntrakter i norska vildmarken och aldrig varit rädd att gå i skogen eller på fjällen. Om man inte är beväpnad vill säga, för då hamnar man tydligen alltid i livsfara och måste skjuta för att freda sig...

Jag går hellre i skogar med vilda djur än i skogar där det vistas lustmördarjägare som skjuter, och skadeskjuter, på vad som helst, bara det rör sig. Egna jakthundar, kor, traktorer. Bara det rör sig. Det är farligare för små barn att vara i en sådan miljö än i vargtrakter. Hur är man funtad när man finner nöje i själva dödandet.

Till sist tycker jag att om våra vilda djur tillhör någon så har vi som inte jagar lika stor rätt till dem. Och vi tycker att det skall finnas alla slags djur i våra skogar och den bästa naturupplevelse jag kan få är att få se ett lodjur med ungar, en björn eller varg när jag är ute i skogen

Ann Berg

Njutångers Boda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons