Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ditt ansvar, Bertil Eriksson

Det verkar som om socialnämndens ordförande Bertil Eriksson inte tänker företräda kommunens invånare utan väljer att stå bakom sina tjänstemän, trots att det uppenbart begås övergrepp på gamla som är beroende av kommunens hjälp.

Annons

Det har varit många turer angående de särskilda äldreboendena Solrosen och Linblomman i Edsbyn. Det verkar som om socialnämndens ordförande Bertil Eriksson inte tänker företräda kommunens invånare utan väljer att stå bakom sina tjänstemän, trots att det uppenbart begås övergrepp på gamla som är beroende av kommunens hjälp. Jag kan bara djupt beklaga detta.

När Anette Forsblom gömmer sig bakom kommunstyrelsens beslut från den 12 mars visar det bara på vilken svag grund som nedläggningsbeslutet vilar. Det beslutet innebär egentligen bara att kommunstyrelsen stöder tanken att skapa några närboendeplatser i Edsbyn, men om det ska skapas några eller på vilket sätt är helt upp till socialnämnden att både besluta och genomföra.

Så oavsett om socialnämndens ordförande gillar det eller inte så har han en skyldighet att ta ansvar för det som händer inom nämndens verksamheter och kan inte skylla på ett beslut som tagits av kommunstyrelsen.

Det allvarligaste är dock på det sätt som förvaltningsansvariga har agerat och argumenterat mot de gamla och deras anhöriga. Vi kan slå fast att de har blivit lovade att bo kvar i sina lägenheter. Hyreskontrakten är inte uppsagda och kommunen har lovat att ingen ska tvångsflyttas. Det är bra.

Däremot hotar man med att vården och tillsynen kommer att bli sämre om de bor kvar. Det heter så fint att flytten ska vara frivillig men man gör valet att bo kvar till en omöjlighet. Är det så den borgerliga valfriheten fungerar!

Även om Bertil Eriksson med all tydlighet inte vill träffa de anhöriga trots att de bett om ett möte så anser jag att de har rätt att få några klargörande svar från honom:

• Hur tänker kommunen lösa att åtta människor behöver omsorg dygnet om i sitt eget hem i närboendet? Blir det verkligen billigare med en personalgrupp runt varje boende jämfört med en enda personalgrupp som hjälper åtta boende?

• Hur kommer nattillsynen att lösas?

• När ska gruppbostäderna vara tömda? Ordförande har vid ett antal tillfällen sagt att det inte finns någon bestämd tid och att ingen ska behöva flytta mot sin vilja. Förvaltningschefen säger däremot att detta ska vara genomfört senast januari 2010. Vem av er ska de boende och anhöriga lyssna på?

• Vad skulle det kosta kommunen att skjuta upp genomförandet av detta beslut ett drygt år? Har ni vägt den besparingen mot de svårigheter och risker ni utsätter de gamla för?

• Anser ni att de gamlas hjälpbehov har ändrats och kommer det i så fall att göras en ny biståndsbedömning?

• Anser du Bertil Eriksson att kommunen följer socialtjänstlagen och kommunallagen i den här frågan?

Yoomi Renström

oppositionsråd (S)

Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons