Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort badhuset från valdebatten

Var 20:e väljare tycker att badhus är den viktigaste frågan i kommunvalet. På uppdrag i en något mindre kommun frågade jag för ett antal år sedan var 30:e invånare (alla som var födda en viss dag i månaden) om vilka fritidsanläggningar behöver du?

Annons

Av svaren följde att det var många som ville ha en sporthall och ett badhus (cirka 10 procent). Det var barn och ungdomar eller deras föräldrar och de var sportande och aktiva människor.

På den utskickade enkäten var det 30 procent som inte svarade. Av dessa utsågs slumpvis var tionde till en mycket mer aktiv utfrågning, jag ringde helt enkelt upp dem. Den bilden jag nu fick var en helt annan. De var mest lågaktiva motionärer eller hemmasittare och hälften av dem önskade att få nära till strövstigar, frågepromenader och andra enkla aktivteter.

Utifrån statistiska metoder kunde man konstatera att denna grupp var den största kategorin bland alla önskemål. Dessa människor kunde tänkas öka sin fysiska aktivitet med hjälp av små kommunala investeringar och på det sättet lyfta det samlade folkhälsotalet. Ett sådant perspektiv påvisades också senare av en statlig utredning på Naturvårdsverket.

Det finns en röststark grupp medborgare (troligen motsvarande i de flesta svenska kommuner) som verkligen önskar den tänkta storstilade investeringen i ett nytt badhus i staden, för det närliggande Iggesund tycks inte tillräckligt attraktivt. Men det finns troligen ett större och tystare antal människor som önskar fina strövstigar, skid- och skridskospår, raststugor samt ordnade friluftsbad.

Om de som önskar badhus (det framstår mer som ett politiskt monument) visste vad det kostar, inte bara att bygga utan också använda, skulle de nog bli färre. Beräkningar med hänsyn till ännu finare, men delvis avskrivna badhus i till exempel Gävle och Sandviken och besökssiffrorna där hamnar på mycket stora subventioner, troligen på över 500 kronor per bad.

Sådana beräkningar har efterlysts i en medborgarfråga till fullmäktige, men besvarades endast med att kommunen brukar subventionera en och annan verksamhet.

Man kan önska att badhusfrågan inte behandlas som en valfråga utan underlag från medborgarna inför ett sådant här stort och långsiktigt ekonomisk åtagande, att man förde prestigelösa samtal mellan partierna och mellan medborgare och folkvalda. Vilket är behovet av badhus i förhållande till kostnaden?

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons