Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta besluten om skolan på rätt nivå

Det är dags att släppa på eventuell prestige och sätta sig ner och titta på vad Ljusdal behöver som helhet i framtiden i stället för att fokusera på vad vi ska ta bort.

Annons

I en kommun av Ljusdals storlek är det, trots delegationsordning med mera, orimligt att strategiska framtids- och samhällsfrågor ligger på en enskild politisk facknämnd och förvaltningschef. Ljusdals kommuns företrädare måste börja tänka som en koncern.

I lilla Ljusdal är möjligheterna stora och jag anser att viljan och samarbetsklimatet är gott. Det är dock människornas attityder och möjligheter till delaktighet som är avgörande om vi klarar av att lösa komplicerade spörsmål. Prestigelösheten och entreprenörsandan brukar jag själv tänka på som de viktigaste framgångsfaktorerna för oss hälsingar.

Det är därför fullständigt feltänkt att låta varje nämnd jobba separat i till exempel gymnasiefrågan i en omvärld med mycket tuffa och svårbemästrade ekonomiska problem. Pressen blir alldeles för stor på enskilda tjänstemän som förmodligen varken hinner ta reda på, förankra, diskutera eller analysera konsekvenserna angående de besparingsförslag hon/han ger.

Gällande utbudet specialidrotter har konsekvensanalyser inlämnats till förvaltningschef av skolledningen på Slotte, där det tydligt framgår att det givetvis är en kostnad för barn- och utbildningsförvaltningen att ha till exempel ett skidgymnasium, men kontentan att koncernen Ljusdal förlorar miljonbelopp i helheten i interkommunal intäkt framgår inte. Naturligtvis inte i underlaget för beslut i den enskilda nämnden där det jagas kostnader. Allvarligt!

Det är dags att släppa på eventuell prestige och sätta sig ner och titta på vad Ljusdal behöver som helhet i framtiden i stället för att fokusera på vad vi ska ta bort.

Skidgymnasiet i Ljusdal är välkänt, har god renommé i Skandinavien och har funnits sedan 1978. Det har utvecklats och dragit till sig elever från andra kommuner under lång tid. Förutom kompetenser hos tränare så är det självklart den naturliga tillgången till snö, goda träningsmöjligheter i kombination av gymnasiestudier som är konkurrenskraftigt i förhållande till kommuner i sydligare delar av landet.

Det är de individuella idrotterna som är enklast att organisera, schemalägga, minst resurskrävande i arenor och som dessutom klarar av det svåra uppdraget att leverera kvalitativa studieresultat i kombination med elitidrotten. Så är fallet även i Ljusdal.

Det krävs att den här typen av frågor förs upp på agendan för den högsta politiska nivån i Ljusdal. Alla är vi medvetna om att det är ett tufft ekonomiskt läge, men det är just i dessa lägen som vi måste sansa oss och försöka tänka långsiktigt.

Torleif Bakke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons