Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ambulansen vid hjärtinfarkt

Varje kvart drabbas någon av hjärtinfarkt – i hemmet, på arbetsplatsen, i mataffären.

Annons

När det sker är det helt avgörande att den drabbade snabbt får vård. Den som drabbas av hjärtinfarkt eller råkar stå bredvid när det händer måste alltid ringa 112.

Ju längre det dröjer innan den drabbade får vård, desto större blir skadorna på hjärtmuskeln. I en ambulans kan behandling påbörjas redan på väg till sjukhuset. Om den drabbade eller någon i närheten istället själv kör till akuten förloras många viktiga minuter och skadorna på hjärtat kan bli livshotande. Därför är det oroande att så många som var femte drabbad inte åker ambulans till sjukhuset vid större hjärtinfarkter.

Årligen inträffar 37 000 hjärtinfarkter. Tack vare intensiv forskning finns det i dag avancerade metoder för att behandla den som drabbats och allt fler överlever i dag en hjärtinfarkt.

Men fortfarande är hjärtinfarkt den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige för både män och kvinnor. Fler liv skulle kunna räddas genom att fler får vård i tid.

Symptomen för hjärtinfarkt är bland annat plötsliga smärtor i bröstet, hjärtklappning och illamående. Om du misstänker att det är en hjärtinfarkt, ring alltid 112. Att ta sig till sjukhuset på egen hand är inget alternativ – då kan det vara för sent!

Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, Jan Nilsson, professor i hjärtmedicin och ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons