Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemfel i vården

Sverige har bland den lägsta barna- och mödradödligheten i världen. En av de största anledningarna är det förebyggande arbetet där mödrahälsovården och barnahälsovården är centrala och väl fungerande.

Annons

Sverige har bland den lägsta barna- och mödradödligheten i världen. En av de största anledningarna är det förebyggande arbetet där mödrahälsovården och barnahälsovården är centrala och väl fungerande. Att försämra förutsättningarna för dessa funktioner är systemfel, något vi nu kan se i Gävleborgs landsting. 

Gravida kvinnor ska inte längre kunna undersökas med ultraljud i Bollnäs. Varför inte, frågar vi oss. Barnmorskorna har sedan länge ansvaret för att följa den gravida kvinnan, från inskrivning till uppföljning efter förlossningen. Varför då plocka bort ett viktigthjälpmedel som barnmorskorna har rätt utbildning för och är vana att genomföra?

En barnmorskas uppgift är att följa graviditeten från början till slut. Genom samtal och undersökningar säkerställs att både den gravida kvinnan och barnet mår bra. En barnmorska kan genom att känna på magen, mäta och lyssna följa fostrets utveckling. Ultraljudsundersökning är ett bra komplement till detta. De barnmorskor som gör ultraljudsundersökning har utbildning för detta och självklart också kompetens att kommunicera resultatet med föräldrarna.

Om ultraljudet eller någon annan undersökning visar att något är fel med det väntade barnet tar barnmorskan självklart ansvar för att rätt åtgärder sätts in samt informerar och på annat sätt ge stöd åt föräldrarna. Tyvärr finns det graviditeter där något är fel med det väntade barnet. Barnmorskan är den som kan upptäcka detta så tidigt som möjligt. Tidig upptäckt kan vara avgörande för att rätt behandling kan sättas in i tid.  Varför ska landstinget ta ifrån gravida kvinnor i Bollnäs tillgången till ultraljud på hemmaplan?

Dessvärre verkar anledning vara att ledare i landstinget inte ser längre än till sjukhus och centralisering. De ser inte att barnmorskorna i Bollnäs kan ge bättre trygghet till den gravida kvinnan och hennes partner genom att fortsätta att utföra ultraljud. De ser inte den skada de åsamkar vården genom att inte låta personalen få använda sin kompetens och på så sätt hushålla med de gemensamma resurserna. Ingen tjänar på att centralisera ultraljudsverksamheten. Det ökar inte säkerheten – det ökar bara vårdens kostnader.

Anna WielbassOrdförande

Vårdförbundet avd Gävleborg

Anna-Karin Eklund

Förbundsordförande Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons